Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herziene richtlijn bloedtransfusie ook voor verpleegkundigen

Aan de vernieuwde CBO Richtlijn Bloedtransfusie zijn verpleegkundige aspecten toegevoegd. Ook is er een Transfusiegids voor artsen en verpleegkundigen gemaakt met de belangrijkste punten uit de Richtlijn.

‘Veel praktische zaken betreffende de verpleegkundige aspecten van transfusies van bloedproducten zijn op grond van gewoonte en ervaring ontstaan en meestal niet evidence based’, zegt Ingrid Gerrits, verpleegkundige hematologie/oncologie en hemovigilantieverpleegkundige in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. Zij schreef mee namens de verpleegkundige beroepsgroep aan de herziene richtlijn. ‘In de herziene richtlijn ligt de nadruk komen op het versterken van vooral het klinisch denken en handelen op het gebied van de bloedtransfusie.’

Verpleegkundige aspecten
Een belangrijke uitbreiding is het onderdeel Verpleegkundige aspecten, met daarin onder andere aanbevelingen over toedieningssnelheden en vastlegging vitale parameters. ‘In de vorige CBO Richtlijn Bloedtransfusie was wel een onderdeel ‘Toedienen van bloedproducten’ maar hierin waren een aantal onderdelen niet verder  uitgewerkt. Door het hoofdstuk Verpleegkundige aspecten is voor verpleegkundigen makkelijker uit te lichten wat zij moeten weten en wat hun verantwoordelijkheden zijn’, zegt Gerrits. ‘Zo is er in de richtlijn een schema opgenomen waarin verpleegkundigen kunnen zien wanneer ze de vitale parameters controleren. En er wordt aanbevolen om de eerste 10 minuten van de transfusie aan een volwassene niet meer dan 20 milliliter van het bloedproduct toe te dienen. Dit omdat er juist in die eerste minuten sprake is van een relatie tussen ernst van een reactie en de hoeveelheid toegediende milliliters.’

Verantwoordelijkheid
Ook is er in de richtlijn aandacht voor de wetgeving rondom bloedtransfusie: wie is wanneer verantwoordelijk? Zo is het peri- en paramedisch personeel, waaronder de verpleegkundige, verantwoordelijk voor de controle van de bloedproducten, toediening alsmede de patiëntidentificatie. De indicatiestelling en aanvragen valt onder de verantwoordelijkheid van de arts. Degene, die de transfusie daadwerkelijk toedient, is verantwoordelijk voor de vastlegging van gegevens in het (elektronisch) dossier en het melden van een eventuele transfusiereactie. De transfusiecommissie van het ziekenhuis is verantwoordelijk voor een helder en duidelijke protocolering en procedureomschrijving.

Kinderen en neonaten
In de herziene richtlijn zijn ook aparte paragrafen toegevoegd over transfusiebeleid voor kinderen en neonaten en indicatoren om de kwaliteit van het transfusieproces te monitoren. En het overzicht van de standaard bloedproducten en indicatiestelling is geactualiseerd, met name voor het gebruik van plasma.

Bekijk de herziene richtlijn Bloedtransfusie.


Door: redactie Nursing 

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.