Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Herziene richtlijn palliatieve sedatie

De KNMG biedt vandaag de herziene versie van de richtlijn palliatieve sedatie aan staatssecretaris Bussemaker (VWS). In de nieuwe richtlijn is meer aandacht voor de taak van verpleegkundigen bij palliatieve sedatie.

In december bleek al uit cijfers van de KNMG dat de richtlijn palliatieve sedatie onvoldoende werd nageleefd. Reden daarvoor was dat de richtlijn nog onvoldoende bekend was.

Nieuwe richtlijn
De richtlijn palliatieve sedatie is nu herzien. Moeten artsen aanwezig zijn bij de aanvang van sedatie? Wat is de taak van verpleegkundigen bij palliatieve sedatie? En wat is de verhouding tot euthanasie? In de nieuwe richtlijn vind je de antwoorden op deze vragen. Naast verduidelijking van deze punten is op grond van praktische situaties én farmacokinetisch onderzoek het medicatieschema in de richtlijn aangepast. Klik hier voor de volledige richtlijn.

Euthanasie
Gezondheidswetenschapper Ada van Bruchem onderzocht onlangs nog welke rol verpleegkundigen spelen bij medische beslissingen rond het levenseinde van patiënten. Artsen laten het ingeven van de medicijnen regelmatig over aan de verpleging, terwijl het toedienen van middelen voor euthanasie alleen door artsen mag worden gedaan. Volgens Van Bruchem weten verpleegkundigen te weinig over de wetten en regels rondom euthanasie en hulp bij zelfdoding en over hun eigen rechtspositie.

WebTV
Op donderdag 12 februari kun je om 20.30 uur een uitzending over de richtlijn volgen via internet. Kijk op www.medischcontact.tv voor meer informatie.

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.