Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Het gebruik van een maagsonde

Met een scriptie waarin ze de theorie over het plaatsen, controleren en fixeren van een maagsonde toetst aan de verpleegkundige praktijk, won de Vlaamse Evelien De Schepper onlangs de NVKVV/Nursing Scriptieprijs 2009.

Evelien de Schepper zegt in Nursing juli-augustus 2010: ‘Ik hoop dat anderen de scriptie praktisch vinden. Ik heb al reacties ontvangen van Vlaamse ziekenhuizen die vinden dat sommige voorgestelde handelingen niet haalbaar zijn in de praktijk, bijvoorbeeld omdat ze er geen geschikt materiaal voor hebben. Toch vind ik dat het de moeite kan lonen om hierin te investeren, want het risico op complicaties bij het plaatsen, verzorgen en verwijderen van een maagsonde wordt volgens mij onderschat. Vandaar dat ik tenminste hoop dat er door mijn werk mensen zijn die er iets bewuster mee zullen omspringen. Het zou zonde zijn om beschikbare technieken links te laten liggen die de frequentie van incidenten met maagsondes kunnen verlagen.’

De Jury spreekt
‘Juist omdat het een schijnbare routinehandeling is waar de laatste dertig jaar weinig of niets werd aan gewijzigd in de praktijk, vindt de jury de maagsonde als onderwerp origineel en uitdagend. Laat onze kennis over basishandelingen maar beter wetenschappelijk onderbouwd worden! Het werk is langs alle kanten kritisch geanalyseerd met vele verwijzingen en tips naar de verpleegkundige praktijk. Het hoort thuis in alle bibliotheken van de hogescholen voor verpleegkunde.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Howard esaki ta hopi importante pa afdeling.Mi kiersa poko dia ey kaba boso tbtin tokante e topiko aki di maagsonde.Habri e scriptie maagsonde i pasa dor di dje.
    E ta bastante si, pero mi ta kere ku nos tin hopi di sinja for di dje. Wak kiko boso por saka for di dje pa afdeling di hospital, SEH i special care.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.