Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties19

Het zomerse roosterdrama

Hebben werknemers met kinderen bij de vakantieplanning voorrang op werknemers zonder kroost? Mogen roosteraars de vakantie een weekend bekorten om het personeelstekort te beperken? Voor veel zorginstellingen en verpleegkundigen zijn dit jaarlijks terugkerende hoofdpijnvraagstukken.
Het zomerse roosterdrama

Iedereen heeft volgens de cao recht op drie aaneengesloten vakantieweken, inclusief alle weekenden. De cao zegt echter niets over wanneer je die vakantie op mag nemen. En dat is natuurlijk het grote probleem. Want allemaal tegelijk met vakantie, dat geeft immers problemen.

Personeelskrapte tijdens de zomer
Ina Kloosterman is verpleegkundige in ziekenhuis De Sionsberg in het Friese Dokkum: ‘Hier worden bedden gesloten vanwege personeelskrapte tijdens de zomer. De overige bedden zijn continu bezet.’ De verpleegkundigen die werken, moeten bovendien regelmatig taken uitvoeren die buiten het drukke seizoen door een voedingsassistente of secretaresse worden gedaan. Ina: ‘Zij willen immers ook op vakantie. Door al die extra werkzaamheden schiet psychosociale zorg er bij in, en dat beetje extra aandacht voor zelfredzame mensen.’ Om de pijn iets te verzachten zet De Sionsberg verpleegkundigen in opleiding in. ‘Bovendien werken zorgassistenten en specialistische poliverpleegkundigen in de zomer gewoon mee op de afdeling.’

Samenwerken is de oplossing
Marjolein Fermie werkt bij zorgadviesbureau C3 in Leusden. Zij helpt zorginstellingen onder andere om efficiënter te werken. Het personeelsrooster is een middel om dat te sturen. Zij adviseert te beginnen met overzicht: ‘Zoek een aantal maanden voor de zomer al uit hoeveel fte’s (aantal diensten per week) nodig en beschikbaar zijn in de vakantieperiode. Zo is je probleem duidelijk en is er genoeg tijd om een oplossing te zoeken.’ Samenwerken is de oplossing volgens Fermie: ‘Denk als team na over de problemen en oplossingen. Als iedereen iets toegeeft, heeft ook iedereen een fijnere vakantie.’ (NB/SH)

Samen met Marjolein Fermie stelde Nursing een rijtje met roostertips samen. Leuk voor roosteraars en geroosterden!
• Maak medewerkers deelgenoot van het probleem. Laat ze meedenken in oplossingen, dan zijn ze zomers gemotiveerder aan het werk.
• Kijk of medewerkers bereid zijn te schuiven met vakantieweken.
• Laat medewerkers in goed bezette weken een dienst minder werken en in krappe weken een dienst meer.
• Vraag medewerkers om één van de weekenden van hun vakantie te werken. Iedereen heeft weliswaar recht op drie volledige, ononderbroken weken vakantie per jaar, maar niet per se in de zomer. In veel ziekenhuizen krijg je wel vakantie in die zomerweken, maar op voorwaarde dat je daarvan één weekend werkt. Niet ideaal, maar wel effectief. Tip: als dat weekend je wordt ontnomen, kun je erop staan dat je drie aaneengesloten weken krijgt later in het jaar.
• Laat alle medewerkers de week voor hun vakantie een dienst extra draaien en schrijf een vakantiedag minder.
• Wellicht willen parttimers in de drukke periode wat meer werken, zodat ze in een andere periode meer vrij zijn.
• Kijk of mensen meer of anders inzetbaar zijn in de vakantieperiode, bijvoorbeeld tijdelijk wel nachtdienst of meer achter elkaar.
• Maak gebruik van vakantiekrachten, flexpoolers en ervaren stagiaires.
• Kunnen studenten in de zomer hand- en spandiensten verrichten als verpleeghulp?
• Kan de afdeling toe met minder capaciteit? (SH)

Met dank aan Marjolein Fermie van Zorgadviesbureau C3.

Dit artikel werd gepubliceerd in Nursing juni 2009

19 REACTIES

 1. Hoi ik werk in de thuiszorg.wij krijgen met heel veel moeite 2 weken vakantie.wee zijn een redelijk jong team met veel moeders met nog basisschool kinderen.je moet dus wel in die 6 weken op vakantie.die 2weken is al jaren zo. Jammer genoeg.invalkrachten,zzp-ers,leuk bedacht maar zie ze maar eens te krijgen in de zomer.Verder is het ook zo dat je ze eerst nog moet inwerken en daar heb je dus geen tijd voor.We hebben al een personeels te kort.Ook merk je dat in de vak periode veel mensen naar huis worden gestuurd vanuit het zkh.of te wel ga maar naar huis en schakel de thuiszorg maar in.de zomer wordt steeds drukker nog even en we kunnen niet meer op vakantie in de zomer.

 2. Lees alle reacties
 3. ik ben werkzaam in de thuiszorg, van onze teamleidster mogen we geen 3 volle weken vakntie nemen (dat houd dus in dat als je van za op za gaat (en helaas kan ik niet anders) ik nooit geen 3 weken weg kan?? er is geen dicussie moggelijk (werk partime draai juist veeel meer diensten om te helpen!!) maar weet iemand of dit mag??

 4. Eigenlijk willen we allemaal het liefst zoveel mogelijk tegelijk op vakantie!! Want ja, alleen achter blijven op een afdeling met Uitzendkrachten willen we niet en dus gaan we allemaal hard roepen en eisen we onze vakanties op! Maar wees nou eens eerlijk; we weten allemaal dat we niet met z’n allen tegelijk kunnen. En ja, mensen zonder kinderen hebben zeker recht op vakantie in het hoogseizoen. Ik heb eens meegemaakt dat een heel team een bepaalde collega uitkotstte omdat ze in het hoogseizoen 3 weken opnam terwijl ze geen kinderen heeft. Walgelijk was dat. Vakanties dienen veel meer gespreid te worden. Kinderen hebben iets van 10 weken vakantie per jaar, dus dan hoeven we niet met z’n allen in de zomerperiode. En de genoemde tips zijn heus wel handig, maar we willen er gewoon niet aan, want een ieder blijft maar met die vernauwde blik kijken. Mensen wees bereid om een keer ruimer te kijken en in te schikken. Probeer eens een vakantie elders in het jaar of ander word je toch gewoon timmerman ofzo. Altijd met de bouwvak vrij! En in de winter als je geluk hebt Vorstverlet. Fijne vakantie allemaal!!

 5. Natuurlijk kan de afdeling toe met minder capaciteit, en zo niet dan toch, de mensen die moeten werken gaan wel weer een tandje harder. Hoezo flexmedewerkers en ervaren stagaires inzetten?Is geen geld voor. En of we tijdens de vakantie een dag extra willen werken? Dat wordt echt niet gevraagd, dat wordt gewoon ingeroosterd, of je wil of niet. Afdeling chirurgie sluit bedden omdat het personeel met vakantie gaat, maar die patienten komen dan mooi bij ons, op de interne afdeling. Kunnen we energie gaan steken in hoe de protocollen van de chirurgie erook al weer uit zien. En o wee als er iets mis gaat, krijgen we dat ook nog eens op ons dak…
  Tjonge jonge, waarom doen we dit werk toch…….

 6. IK ben werkzaam als teamleider in het ziekenhuis. Gedurende de zomer zijn verschillende units in huis gesloten, in totaal iets van 52 bedden. Wij beschikken ook over een flexbureau. Mijn afdeling sluit nooit, ligt ook ’s zomers helemaal vol. Flexers zijn niet beschikbaar in de zomer (veelal 0-uren contracten), de afdelingen die units gesloten hebben geven iedereen waarschijnlijk vakantie want hulp is er niet en ZZP-ers en uitzendkrachten valt, gezien de kosten, al helemaal niet over te praten….Gelukkig heb ik een aantal fantastische parttimers die heel veel extra werken anders had ik het niet gered. En verder blijft het iedere week puzzelen…Hoe komen we de week weer door? En o wee als er iemand ziek wordt…soms weet ik het als teamleider ook even niet meer…

 7. Tsjonge wat een open deuren, zeg! Nou,aan die tips hebben we wat…
  Ik ben het volledig met Rob Lamers eens. Zelf ben ik geen verpleegkundige, maar V.I.G. -3 werk, nachtdiensten, soms wel 8 achter elkaar, net als mijn collegae, om zo het hele nachtteam de kans te geven om op vakantie te kunnen gaan, en over het algemeen lukt het aan iedere vakantiewens te voldoen.In ons WCZ is hetzelfde probleem aan de hand ( in welke niet trouwens), met een minimale bezetting toch de boel draaiende te houden vergt een enorme inzet van die mensen die niet op vakantie gaan in de zomer. het wordt pas vervelend als er ziekmeldingen gaan komen, ook de managers hebben geen medewerkers in de broekzak die je even te voorschijn kunt halen.
  nou, zo’n adviesbureau hebben we dus helemaal niets aan, alle tips ( nou, ja tips) worden toegepast. We moeten voor 12 december al onze zomervakantie inplannen, lekker he??? Of, Marjolein, heb je daar misschien nog een ” goeie” tip voor? Al vast voor 10 jaar je zomervakantie inplannen of zo??
  Droom lekker verder…..

 8. Wat mij betreft moet iedere afdeling zijn eigen vakantie beleid opstellen (met inachtneming van de CAO regels.) En laten de andere disciplines maar es de plicht krijgen om door te geven wat ze aan productie willen doen. Artsen kunnen maar schuiven met hun vakantie, extra opereren als het hen uitkomt, patienten blijven weg zonder zich af te melden etc. Dat moet allemaal maar es stoppen. De afdeling (verpleegkundigen) geven hun grenzen aan. Dan kan er gestuurd worden. Wat mij betreft is het in elk bedrijf zo dat niet iedereen in het hoogseizoen op vakantie kan. Wel zaak dus dat een team met elkaar in overleg gaat. Hier doen we dat zelfs met teams van andere afdelingen en we komen er altijd weer uit.Fijne vakantieal lemaal.

 9. Even en vraag aan Marjolein Fermie, ga jij ook in de zomer drie weken op vakantie min een weekend? nee dat dacht ik al.Nee dan die hardwerkende verpleegkundigen die moeten het probleem maar oplossen door een weekend op te offeren. Adviseurs zoals jij kunnen verpleegkundigen missen als kiespijn. Ook jou oplossing om verpleegkundigen onderdeel van het probleem te maken is natuurlijk geweldig voor de organisaties die er een dubieus personeelsbeleid op na houden.Het draagt niets bij tot een betere organisatie van personeelsbeleid.Het lied echter tot een nog grotere leegloop binnen de gezondheidszorg. Zelf heb ik in de jaren dat ik in een ziekenhuis werkte altijd voledige drie weken op vakantie gekunt. Het ziekenhuis heeft het een keer geprobeert om daar aan te tornen. Ontslag nemen of ziek melden was de reactie van een grote meerderheid op de afdeling.Ze zijn er daarna nooit meer over begonnen. Ik wens alle verpleegkundigen een prettige drie volledige weken vakantie toe.

 10. Het probleem ligt juist verderop in de maatschappij. Als je als verpleegkundige een partner en kinderen hebt. Heb je maximaal 6 en in veel gevallen slechts 3 weken (bouwvak)waarin je vakantie moet nemen omwille van het gezin. Veel bedrijven en scholen doen de tenst dicht en maken door deze instelling continue instellingen het werken in die perioe onnodig zwaar. Betere vakantiespreiding start bij scholen en bouwvak gerelateerde bedrijven …

 11. Officieel is er al geen bouwvakvakantie meer maar de bedrijven doen het wel anders kunnen bouwwerken niet doordraaien omdat er her en der wel mensen op vakantie zijn en de economie moet ook draaiende blijven. Een weekend missen voor of na je vakantie moet toch niet zo`n probleem zijn want als je daardoor wel 3 weken krijgt is dit toch mooi meegenomen, als je maar 2 weken krijgt heb je dat weekend al helemaal niet.

 12. Ik werk op een chirurgische afdeling in een streekziekenhuis.Ondanks het toepassen van (bijna) alle roostertips is het nog steeds rampzalig in de zomer. Door de al krappe bezetting buiten de vakanties om is het in de zomerperiode helemaal niet meer rond te krijgen. Opnames mogen niet geweigerd worden, met als gevolg regelmatig 3 bedden op een tweepersoons kamer. Tja, er moet wel productie gedraaid worden! Ten koste van wie????
  Wie heeft er nog nieuwe tips?

 13. Leuk om in de zomer 3 weken min een weekend te hebben, handig ook voor vakantie planning waarbij je vaak alleen maar zaterdag of zondag mag aankomen op bestemming. En buiten het seizoen mag je dan wel 3 weken met de weekenden ( 1 je hebt de 3 weken niet meer,en 2. leuk, terwijl je man werkt bijv op een school, in de bouw en aanverwant en je kinderen ook op school zitten), wanneer je geen kinderen hebt of boven schoolleeftijd vind men vaak ook al dat je niet in de zomer op vakantie hoeft.

 14. Ik werk in een verzorgingshuis. Ik heb geen schoolgaande kinderen maar wil wel graag samen met mijn man, die ook onregelmatig werkt, vakantie vieren. Jammer genoeg lukt dat dit jaar niet omdat er veel zieke collega’s zijn en er bezuinigd moet worden op personeelskosten, waardoor er nauwelijks vervanging is. Ik deel slechts zijn eerste en zijn vierde week vakantie, dus niet eens aaneengesloten.

 15. Ik sluit mij aan bij de reactie van Broeder 13-07-’10.
  Helemaal mee eens, als de bouw nu eens afstapt van de verplichte bouwvakvakantie, dan is er al een groot probleem weg en zo zijn er meer bedrijven die verplichte vakantie weken hebben in de zomer. Stop daarmee , Zorg Voor Elkaar daar heeft iedereen baat bij.

 16. Mogen roosteraars de vakantie een weekend bekorten om het personeelstekort te beperken? Wat een schandalige vraag. Natuurlijk niet!! Ik werk niet in de zorg, maar ik heb recent in het ziekenhuis gelegen. In waande mij terug in de tijd, heel ver voor 1864. Kei en keiharde slavenarbeid voor een hongerloontje. En dan ook nog eens vakantierechten van zwaar overwerkt zorgpersoneel gaan inperken, zogenaamd om personeelstekorten te voorkomen?? Hoe dom kun je zijn. Wie wil er -behalve een enkele SM ‘er- zo nog in de zorg werken?? Een maatschappij die zorgzame mensen zo uitbuit en mishandelt, die maakt het niet lang meer. Volgens mij is dit het Romeinse rijk vlak voor de val, wat een krankzinnigheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.