Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Hieldecubitus voorkomen

Decubitus komt in meer dan een derde van de gevallen voor op de hielen. Toch is hieldecubitus eenvoudig te voorkomen.

Decubitus komt in meer dan een derde van de gevallen voor op de hielen. Toch is hieldecubitus eenvoudig te voorkomen, zo blijkt uit deze casus over een 72-jarige intensivecarepatiënt. De oplossing: gebruik de techniek van de ‘zwevende hielen’, in combinatie met wisselligging.

Download hieronder het artikel ‘Hielen vrij, iedereen blij’ uit Nursing mei 2011.

5 REACTIES

 1. Mooi Artikel,
  IK WERK OP EEN CHIRURGISCHE AFDELING IN HET SINT ELIZABETH ZIEKENHUIS OP CURACAO ZIT IN WERGROEP DECUBITIS EN WERK VEEL AAN PREVENTIE.WIJ GEBRUIKEN KUSSENS OM TE HIELEN TE LATEN ZWEVEN SAMEN MET WISSELLIGGING.OOK SPECIALE HIELKUSSENS.HET HELPT

 2. Lees alle reacties
 3. Ik weet niet waar jij werkt, M.Mulder, maar ik werk ook in de thuiszorg (als verpleegkundige) en ik kan je verzekeren dat er bij ons al vele jaren niet meer met ijsblokjes gewerkt wordt en er wordt ook niet gewreven.Wij proberen de hielen zoveel mogelijk vrij te leggen.
  In ons team wordt er wel op een gelijkwaardige manier met verzorgenden en verpleegkundigen om gegaan.Dat vind ik vanzelfsprekend.Je verhaal komt op dit punt nogal negatief over.Niet leuk werken voor je, denk ik.

 4. Mooi artikel hierover.
  Ik werk in de thuiszorg als verzorgende en ik kom regelmatig wijkverpleegkundigen tegen.
  De meeste ijzen en wrijven nog steeds tegen decubitus.
  Ik hoop dan ook dat dit artikel door dezelfde wijkverpleegkundigen word gelezen, want ik mag er niets over zeggen. Ik ben toch maar een verzorgende, en moet niet net doen alsof ik alles weet.
  Dit artikel bevestigd maar weer dat het bewezen is dat wrijven allang achterhaald is!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.