Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe goed bent u met ethiek?

Niet alleen verpleegkundige methoden en technieken zijn aan vernieuwingen onderhevig, ook het beroep zelf verandert en vernieuwt. En daarmee veranderen ook de competenties die u als verpleegkundige nodig hebt. Deelnemen aan ethisch overleg is zo’n competentie. Wat maakt u als verpleegkundige tot een goede partner in ethisch overleg? En wat heeft u aan ethisch overleg?
Hoe goed bent u met ethiek?

Bart Cusveller, Lector Verpleegkundige beroepsethiek aan de Christelijke Hogeschool Ede gaat in op deze vragen tijdens zijn workshop op het TvZ congres op 13 november aanstaande.

In het nieuwe beroepsprofiel staat dat verpleegkundigen deel moeten nemen aan ethisch overleg. Daarmee kunnen zij ervoor zorgen dat verpleegkundige normen en waarden meegenomen worden bij moreel moeilijke situaties. Om zo invloed uit te oefenen op de kwaliteit van zorg. Maar wat is ervoor nodig om substantieel bij te dragen aan ethisch overleg?

Cusveller onderzocht samen met enkele studenten welke competenties verpleegkundigen zouden moeten hebben om effectief deel te nemen aan ethisch overleg. Daaruit kwamen de volgende competenties naar voren:

  • Kennis van de ontwikkelingen binnen het eigen beroep, de organisatie en de gezondheidszorg in het algemeen.
  • Kennis van actuele ethische discussies en thema’s.
  • Communicatieve vaardigheden.
  • Vaardigheid in het beargumenteren van standpunten.
  • Een open en respectvolle houding.
  • Bewust zijn van eigen opvattingen / overtuiging.

Het lectoraat heeft uiteindelijk een competentieprofiel ontwikkeld voor verpleegkundige deelname aan ethisch overleg. De volgende vraag is: wie voldoet er aan? Voldoet ú eraan?

TvZ-congres

Benieuwd naar het antwoord? Kom dan naar het TvZ-congres Innoveren is te leren. Het congres is op woensdag 13 november in congrescentrum de Reehorst te Ede. Voor 16 oktober inschrijven geeft recht op vroegboekkorting!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.