Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe houd je jonge collega’s binnenboord? We vroegen het henzelf

Verpleegkundigen kunnen volgens Nursing-blogger Hugo zelf veel doen om jonge collega's binnenboord te houden. Wat precies, beschrijft hij in zijn nieuwste blog. Maar zijn er meer tips om studenten en jonge gediplomeerden aan je afdeling te binden? We stelden de vraag aan henzelf op het social media-kanaal waar de meeste jonge collega's zich bevinden: Instagram.
2 verpleegkundigen
Hugo: 'Het zou mooi zijn als de zorg een sector blijft die kansen biedt aan laatbloeiers zoals ik.' Foto: Arno Massee

8. Inspireer en wees het goede voorbeeld

Op nummer acht, en dat werd echt nog regelmatig genoemd: ‘Inspireer!’ Een collega zegt: ‘Zorg dat jij diegene wordt waardoor een student denkt: “Door haar wist ik zeker dat ik in de zorg wilde werken.” ‘ Stel je daarbij af en toe kwetsbaar op. ‘Durf te laten zien dat je ook niet alles weet,’ zegt een andere collega. ‘Ga bij een ingewikkelde casus samen op zoek naar het beste antwoord voor de patiënt. Voer gesprekken waar de student bij is, sleur ze overal mee naartoe, zodat ze de kunst van je kunnen ‘afkijken,’ en ook zien dat jij ook wel eens fouten maakt of dingen niet weet. Het beste voorbeeld ben je zelf.’

7. Serieus nemen, openstaan voor vernieuwing en frisse ideeën

Op nummer zeven staat het serieus nemen van studenten en nieuwe collega’s. Sta open voor een frisse, nieuwe kijk op het werk. Zo zegt Tjerk: ‘Luister eens naar de ideeën van de jonge verpleegkundigen. Veel oudere verpleegkundigen zitten vastgeroest en willen niet van de jonkies leren. Zo’n gemiste kans!’ En je geeft er de ‘jonkies’ dus een goed gevoel mee.

6. Behulpzaamheid

Sta open voor vragen, geef vertrouwen dat je student iets wel kan, sta altijd klaar om te helpen – hoe druk het ook is. Laat het niet altijd aankomen op de stagiair (‘Als je vragen hebt geef je maar een gil’) maar nodig ook uit om vragen te stellen. Of geef ze zelfs de opdracht om aan het einde van de dag met minimaal drie vragen te komen om te bespreken. Of zoals een collega het verwoordt: ‘Laat merken dat om hulp vragen niet ‘dom’ is, maar een must. Veiligheid gaat boven alles! Het zijn wel mensen, met wie we werken.’

5. Betere arbeidsvoorwaarden, betere salarissen

Ook erg veel genoemd: betere arbeidsvoorwaarden. Misschien niet meteen relevant voor stagiaires, maar voor net beginnende collega’s des te meer. Bied voldoende uren, of meteen een vast contract om ze binnenboord te houden. En hoe zit het met salaris? Het is voor verpleegkundigen al vrijwel onmogelijk om een huis in hun eentje te betalen. ‘Geef vaste teamleden meer salaris dan zzp’ers en flexers, zodat in vaste dienst blijven financieel aantrekkelijker blijft,’ zegt een van de reageerders. Ook beter luisteren naar roosterwensen en bijvoorbeeld jonge moeders de kans geven om later te beginnen werd regelmatig genoemd, zodat de balans werk-privé beter te regelen is en jonge mensen langer en tevreden bij een werkgever blijven.

4. Meer ruimte voor doorgroeien en ontwikkeling bieden

Veel genoemd: meer ruimte bieden voor doorgroeien en ontwikkeling. Voor stagiaires misschien nog niet zo aan de orde, maar mensen die jong zijn en alweer een paar jaar op een afdeling werken willen verder, werken aan hun ontwikkeling, doorgroeien. Bied hen extra kansen en uitdaging door ze in werkgroepen te zetten, scholing te bieden of naar congressen te sturen en ze daar vervolgens een klinische les over laten geven. ‘En daadwerkelijk de mogelijkheid tot doorstuderen geven en niet alleen beloven tijdens het sollicitatiegesprek,’ meldt een van de reageerders.

3. Goed inwerken, begeleiden

Goed inwerken werd ook heel vaak genoemd. En dan vooral: inwerken door zoveel mogelijk dezelfde collega’s, zodat je als nieuweling een goed vangnet hebt. Meerdere mensen merkten op dat er kritischer gekeken moet worden naar wie stagiairs begeleidt. ‘Het is echt een vak apart. Het moet je echt liggen en je moet er geschikt voor zijn. Maak gebruik van de kwaliteiten van je team,’ zeggen verschillende collega’s. Een ander idee: koppel jong gediplomeerden aan een coach/mentor waar ze op een structureel moment (bijvoorbeeld elke week, je kunt het altijd afbouwen als het goed gaat) terug kunnen vallen, of zorg voor maandelijkse intervisie tussen de nieuwbakken verpleegkundigen onderling. Dan kunnen ze even hun gal spuwen en voelen ze zich minder alleen. Nog een tip voor studenten of nieuwe collega’s die net van school komen: neem de leerstijlentest van Kolb af om te kijken op welke manier jouw student of nieuwe collega leert, en speel hier op in.

2. Gezellige sfeer, goede teamspirit

Stagiaires en jong gediplomeerden werken – afgaande op de reacties – het liefst op een afdeling waar een positieve sfeer hangt, waar een grapje gemaakt wordt en het gezellig is. Zorg dat verjaardagen en jubilea worden gevierd, en dat iedereen daarbij betrokken wordt.  Het is voor jonge collega’s enorm belangrijk het gevoel te krijgen dat ze bij het team horen en als volwaardige collega te worden gezien. Sommige stagiaires op Instagram geven aan dat ze bijvoorbeeld niet mee mogen op teamuitjes, of afscheidsbijeenkomsten van collega’s of feestjes buiten het werk. ‘Zo krijg je echt het gevoel dat je buiten het team hangt.’

1. ‘Wees gewoon aardig!’

De meeste reacties die we via Instagram kregen, gingen hier over. ‘Wees gewoon aardig!’ Die persoonlijke benadering van een nieuwe stagiaire of nieuwe collega begint al op de eerste dag. Zorg voor een warm welkom. Stel jezelf voor, geef een rondleiding over de afdeling en stel de student voor aan collega’s met wie zij te maken gaat krijgen. Haak haar aan tijdens de lunch, en vraag aan tafel ook naar haar persoonlijke leven, hobby’s, waar ze vandaan komt. Ook de verwachtingen worden vaak genoemd. ‘Je wordt bij binnenkomst meteen behandeld alsof je de kennis hebt van een oude rot. Maar je weet nog lang niet alles. Daar moet ook ruimte voor zijn,’ zegt een reageerder. Een andere, doorgewinterde collega noemt dat het belangrijk is om waardering uit te spreken voor het feit dat je op jonge leeftijd mentaal en lichamelijk al zulk zwaar werk doet. ‘Zorg dat een student of jonge collega zich gezien voelt, en zorg dat je er voor haar bent op cruciale momenten.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.