Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hoe kun je bij de doelgroep Korsakov het beste vraaggerichte zorg toepassen?

Het syndroom van Korsakov heeft als belangrijkste symptomen: problemen met de executieve (uitvoerende) functies en met het geheugen. Dit leidt er onder andere toe dat de cliënt geen of weinig inzicht heeft in de gevolgen van zijn ziektebeeld.  

 

Vraaggerichte zorg bestaat bij deze doelgroep daarom niet zozeer uit “onderzoeken wat deze persoon wil”, maar uit “onderzoeken welke structuur noodzakelijk is voor deze persoon”. Vraaggericht werken betekent dan vooral: de structuur bieden die deze cliënt nodig heeft. Je biedt een therapeutische omgeving waarin maximaal gebruikgemaakt kan worden van de restmogelijkheden van de cliënt. Je zoekt naar activiteiten die aansluiten op de belevingswereld van de cliënt. En daarbij bied je  veiligheid, steun en structuur.

 

Wanneer je meer wilt weten over de wijze waarop de zorgverlening aan deze doelgroep gestalte kan krijgen, kun je het boek Empathisch Directieve benadering bestellen bij boekhandel Kettenis in Rijswijk (http://www.kettenis.nl/).

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.