Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Hoe straal je rust uit? Tips voor verpleegkundigen

Bellen, formulieren, telefoontjes, claimende familieleden, zware patiënten, zieke collega’s. Het lijkt steeds hectischer te worden in de verpleging. Hoe blijf je ondanks alles rust uitstralen? Nursing zocht het uit.
Hoe straal je rust uit? Tips voor verpleegkundigen

– Leg aan het begin van je dienst je werkwijze uit aan de patiënt en zorg dat de dagindeling duidelijk is, zodat je minder gestoord wordt door vragen van patiënten over etenstijden, wanneer je langs komt voor een bepaalde handeling, et cetera.

– Vertel in deze uitleg waar je op let voor de rapportage, vraag of er wat de patiënt betreft nog bijzonderheden zijn en geef een tijdsindicatie wanneer je beschikbaar bent voor hem.

– Wees helder in je communicatie naar de patiënt: vertel waarom je zo druk bent en geef aan wanneer je weer terug bent.

– Luisteren lijkt een passieve bezigheid. Toch is door goed luisteren al veel gewonnen: tijd, een goede relatie met de patiënt en het houden van de regie, omdat je zo het gesprek leidt. Actief luisteren is: oogcontact houden, gaan zitten en kleine, verbale aanmoedigingen uiten: hmhm, ik begrijp het, enzovoort.

– Ga zitten als je in gesprek bent met een patiënt. Je bent dan – letterlijk – op gelijk niveau. Bovendien: als je blijft staan, maak je de indruk dat je zo weer weg kan zijn. Dit werkt verwarrend voor de patiënt.

– Zit in een gesprek rechtop, niet voorovergebogen en een beetje in elkaar. Dat laatste straalt onrust uit.

– Praat rustig en let erop dat je ademhaling ‘laag’ blijft: adem met je buik, niet met je borst.

– Verpleegkundigen reageren vaak geïrriteerd als ze de kamer van een ‘bellerige’ patiënt op komen of vermijden oogcontact in de hoop dat patiënten begrijpen dat hun gedrag heel storend is. Doe dat niet; patiënten merken deze reactie wel, maar leggen geen link met hun eigen gedrag. Ze zullen juist nog meer gespitst zijn op de verpleegkundigen: wie is aardig en wie chagrijnig? Dit versterkt juist de afhankelijkheid.

– Een ‘bellerige’ patiënt streng toespreken en algemeenheden verkondigen (‘Wat nou als iedereen zoveel belt als u?  Dan kwamen wij toch nergens meer aan toe?’) heeft geen effect. Het roept alleen maar weerstand op bij de patiënt. Het is beter om eerst stoom af te blazen bij collega’s als je je geïrriteerd voelt. Bespreek daarna met de patiënt wat nu het eigenlijke probleem is. Achter het vele bellen van de patiënt kan angst zitten. Als je erachter komt wat hem zo bezighoudt, kun je daarop inspelen.

– Zelf onrustig? Neem een paar minuten voor jezelf en doe ademhalingsoefeningen. Ga niet je handelen versnellen, dat veroorzaakt fouten. Het is beter om twee minuten voor jezelf te zorgen dan het risico te lopen op het maken van fouten.

Bronnen:
1. ‘Drukdrukdruk, maar de rust zelve’, Nursing april 2009, door Aliëtte Jonkers
2. ‘Het uitstralen van rust door de verpleegkundige’, Indira Bade. Rol van beroepsbeoefenaar, 29 januari 2009; Have, ten E.C.M. Communicatieve vaardigheden voor verpleegkundigen. De patiënt centraal. Elsevier Gezondheidszorg. Maarssen, 2006.

6 REACTIES

  1. hier worstel ik nu al jaren mee, ben zelf ook ziekenverzorgende geweest, maar heb het heel moeilijk gehad met die werkdruk enz. en voelde mij heel schuldig dat ik niet iedereen zo goed kon helpen in hun nood, want er is veel verborgen nood!kan iemand miij eens bemoedigen hierover?!

  2. Lees alle reacties
  3. Tip
    Ben jij die verpleegkundige waarbij vaak gezegd wordt;”als jij binnenkomt voel ik me gelijk rustiger”?Zoek eens uit waar dat vandaan komt en leer dit uit te diepen en verder te ontwikkelen.Bij een cursus therapeutic touch voor professionals (bij het VPI in Utrecht) krijg je de handvaten waar je naar op zoek bent.Leer hoe verhelderend dit kan zijn en hoe dit jou en je ‘lastige’ patiënten (die niet bestaan) ten goede komt.Het is een erkende verpleegkundige interventie,complementaire zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.