Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Een perifeer infuus spoelen: meer dan drie keer per dag?

Uit lezersreacties blijkt dat de protocollen nogal uiteenlopen per zorginstelling als het gaat om het spoelen (of flushen) van een inactief perifeer infuus: moet het nu één, twee, drie of zelfs vier keer per dag? We vroegen het de deskundigen.
Om de 12 uur flushen is voldoende
Foto: Pxhere

Volgens de meest recente Vilans protocollen is het voldoende om een perifeer infuus om de 12 uur te spoelen, en is NaCl 0,9% daarvoor net zo efficiënt als een heparineoplossing. Deskundige infuustechnologie Ton Van Boxtel* beaamt dat. ‘Bij een perifeer infuus volstaat het om elke 12 uur te spoelen en een slotje te maken met NaCl 0,9%. In de thuiszorg kiest de verpleegkundige soms uit praktische overwegingen ervoor om maar één keer per 24 uur te spoelen en dan een slotje van 2 ml te maken met een heparineoplossing van 100eh/ml in NaCl 0,9%, bijvoorbeeld bij een patiënt die maar één keer per dag intraveneuze antibiotica krijgt.’

ExpertHouse over infuustherapie
Waar loop jij tegenaan als het gaat om infuustherapie? Doe mee met ExpertHouse en stel je vragen aan collega’s én een expert. Meld je direct aan.

2 REACTIES

  1. Ook in onze zorginstelling, het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den bosch, werd verschillend omgegaan met de frequentie van het flushen van de venflon.
    Daarom is binnen ons team van de CCU/EHH een EBP opgesteld.
    Onze conclusie is dat 1x dgs flushen met NaCl 0,9% voldoende is om de doorgankelijkheid van de venflon te garanderen.
    Mocht je het leuk vinden dan kun je onze bevindingen ook terugvinden in het landelijk CAT-boekje deel 3 (via google in te zien)
    Vriendelijke groet, Monique Kweens en Heleen Smets

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.