Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoe word je militair verpleegkundige?

Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan bij defensie als militair verpleegkundige? Lees hier over de opleidingsmogelijkheden en over de toelatingseisen.
Hoe word je militair verpleegkundige?

Hoe word je militair verpleegkundige in Nederland?
– Ieder jaar starten in Nederland maximaal 96 studenten met de opleiding tot algemeen militair verpleegkundige (amv). Wie de opleiding tot amv wil doen, moet eerst de militaire opleiding bij de luchtmacht, landmacht of marine volgen.
– Als je in het bezit bent van een diploma mbo-verpleegkunde, kun je in elf maanden een opleiding tot amv volgen aan het Instituut Defensie Geneeskundige Opleidingen (IDGO) in Hilversum. Je krijgt dan aanvullende militaire vakken over bijvoorbeeld de militaire eerstelijns gezondheidszorg, traumatologie en tropische ziekten. Ook met een diploma hbo-verpleegkunde kun je aan de slag bij defensie; je volgt dan het mbo-traject.
– Studenten zonder verpleegkundige achtergrond volgen de mbo-opleiding aan het ROC in Eindhoven. Tijdens de opleiding is er extra aandacht voor de zorg voor psychiatrische patiënten en rond chirurgische ingrepen.
– Beide groepen amv-studenten krijgen les in militaire deelkwalificaties. Zo volgen zij de module traumazorg en de module geneeskundig luchttransport, waarin zij leren hoe je een patiënt per helikopter vervoert. Ook krijgen de studenten van artsen les in eenvoudig lichamelijk onderzoek en medische anamnese, zodat zij in crisisgebieden zonder arts toch voldoende zorg kunnen leveren.
– Na hun opleiding komen de militair verpleegkundigen terecht bij hun defensieonderdeel. Hier werken ze in gezondheidcentra (Koninklijke Luchtmacht), varen of werken ze in ziekenboegen (Koninklijke Marine) of in Ermelo, waar zij zich vooral bezighouden met militaire taken. De verpleegkundige handelingen oefenen zij met collega’s. Ook lopen zij drie maanden per jaar stage in een zieken- of verpleeghuis ter behoud van hun BIG-registratie.
– De uitzending van een amv duurt drie, vier of zes maanden. De voorbereiding varieert tussen de drie weken en zes maanden, afhankelijk van de urgentie van uitzending.

Wil jij aan het werk als militair verpleegkundige in Nederland, kijk dan of er vacatures open staan voor de opleiding. Je kunt ook terecht bij de beroepsvereniging van militair verpleegkundigen.

Met dank aan Rob van der Meulen, commandant IDGO; Piet van Bloois, hoofd cluster amv-opleiding; Marrinus Beetz, stafadjudant IDGO en Peter Meurs, adjunct-directeur ROC Eindhoven/projectleider amv.

Hoe word je militair verpleegkundige in België?
In België kun je op twee manieren militair verpleegkundige worden: je bent al militair (interne werving) of je bent burger en hebt een bachelor verpleegkunde (bijzondere werving).
– De verpleegkundigen uit de bijzondere werving ondergaan eerst een medische keuring, psychotechnische proeven en een gestructureerd interview waarbij hun technische kennis getoetst wordt. Eenmaal aangenomen volgen zij een tweejarige opleiding tot onderofficier en krijgen theoretische vakken als kaartlezen en bewapening. Vervolgens lopen zij stage in het militaire ziekenhuis in Brussel.
– De militairen die verpleegkundige willen worden, studeren drie jaar aan een hogeschool tot bachelor verpleegkundige en lopen stage in een burgerziekenhuis.
– Als de beide groepen de opleiding hebben afgerond, kunnen zij aan de slag in het militaire hospitaal in Brussel of bij de marine. Ze worden voorbereid op uitzending. Zij worden bijgeschoold over traumatologie, tropische ziektenleer en nucleaire, biologische en chemische oorlogsvoering.
– Vervolgens volgen specifieke medische en militaire skills-trainingen voor de uitbreiding en onderhoud van hun competenties. Ter afsluiting volgt de Missie Georiënteerde Training, waarbij de voorbereiding varieert van een week tot twee maanden.

Kijk hier voor meer informatie over militair verpleegkundigen in België of voor informatie over de opleiding tot militair verpleegkundige. Ook kun je terecht bij de Informatiecentra van de provincies.

Met dank aan Danny Piens, adjunct directie Nursing, Militair Hospitaal Koningin Astrid, Brussel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.