Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Hoezo Dag van de Zorg? Het is de Dag van de Verpleging!’

Was je als verpleegkundige gisteren actief op social media, dan is het je vast niet ontgaan: er was nogal wat discussie over de datum 12 mei en de titel die daar aan hangt. Want is het nou de Dag van de Verpleging, zoals internationaal is afgesproken, of de Dag van de Zorg?
Verpleegkundigen in het ziekenhuis. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Het begon met een tweet van minister Martin van Rijn, die ‘alle toppers in de zorg’ roemde om hun inzet en liefdevolle zorg. Hij plaatste daarbij de hashtag #dagvandezorg


Hij kon daarna op veel kritiek rekenen, zoals van van deze verpleegkundige…

Historicus en oud-directeur van het Florence Nightingale Instituut, Nannie Wiegman, verbaasde zich enorm over wat er gebeurde met de status van de Internationale Dag van de Verpleging. Nederland viert de Dag van de Verpleging immers al sinds 1964, toen de toenmalige beroepsorganisatie het besluit van de International Council of Nurses (ICN) volgde om voortaan 12 mei als ‘International Nurses Day’ te propageren. Deze dag had als doel te zorgen voor een beter aanzien van de verpleging, zowel binnen de beroepsgroep als daarbuiten.

Ook verplegingswetenschapper Johan Lambrechts liet ’the day after’ van zich horen…

Ook woordvoerder van NU’91, de enige categorale vakbond van verpleegkundigen, Michel van Erp sprak zijn verbazing uit over de VWS-uitingen in gesprek met Nursing.nl. ’12 mei is de Dag van de Verpleging. Dat hebben we internationaal zo afgesproken. Bovendien is 12 mei de geboortedag van Florence Nightingale – de belichaming van de moderne verpleegkundige. Hoezo is deze dag nu de Dag van de Zorg? Wij gaan hier in ieder geval niet in mee. 12 mei is de Dag van de Verpleging.’

Wat vind jij? Moet 12 mei de Dag van de Verpleging blijven, zoals in Nederland sinds 1964 gebeurt? Of maakt het je niet uit? Laat een reactie achter onder dit artikel. 

Wat de Dag van de Verpleging precies is en waarom het ooit is ingesteld, vind je in het dossier ‘Dag van de Verpleging’ van het Florence Nightingale Instituut.

10 REACTIES

 1. Een beetje laat, maar ik ben er nog steeds trots op dat ik Z-verpleegkundige ben en 12 mei is voor mij nog steeds de dag van de verpleging. Tegenwoordig werkzaam als leraar GGZ Verpleegkunde binnen het ROC van Amsterdam en “vier” met mijn collega’s elke 12e mei de “DAG VAN DE VERPLEGING”.

 2. Lees alle reacties
 3. Zeker compliment én en respect voor iedereen die in de zorg werkt!
  Maar 12 mei is en blijft, ook internationaal, de Dag van de Verpleging.
  Niet alleen een mooie ’traditie’, maar vooral het blijvende besef dat Florence Nightingale een fundament heeft verwezenlijkt, waardoor verpleegkunde van een ‘roeping’ een beroep werd, waar kennis en vaardigheden essentieel zijn.
  Laat deze traditie weer voortgezet worden, 2021 weer Dag van de Verpleging?
  #beroepsgroep, #waardevolle tradities

  • Lees alle reacties
  • Zeker compliment én respect voor iedereen die in de zorg werkt!
   Maar 12 mei is en blijft, ook internationaal, de Dag van de Verpleging.
   Niet alleen een mooie ’traditie’, maar vooral het blijvende besef dat Florence Nightingale een fundament heeft verwezenlijkt, waardoor verpleegkunde van een ‘roeping’ een beroep werd, waar kennis en vaardigheden essentieel zijn.
   Laat deze traditie weer voortgezet worden, 2021 weer Dag van de Verpleging?
   #beroepsgroep, #waardevolle tradities

 4. Het is prima om een keer een dag van de Zorg te kiezen, zeker n.a.v. de huidige crisis rond het Coronavirus en de daaruit voortkomende prachtige samenwerking tussen alle verschillende disciplines in de zorg. Maar kies dan een heel andere dag en laat 12 mei Dag van de Verpleging blijven, die is specifiek gerelateerd aan de geboortedag van Florance Nightingale.

 5. Al jaren erger ik me aan het feit dat de dag van de Verpleging is veranderd in de dag van de zorg. De afdelingssecretaresse heeft al haar eigen dag: dag an de secretaresse. Verder weet ik niet of andere beroepsgroepen al een eigen dag hebben. Zoniet, dan moeten ze zelf voor een dag zorgen. Alleen bij het beroep verpleegkundige hoort 12 mei, de geboortedag van Florence Nightingale.

 6. Ik vind eerlijk gezegd de reacties hierover wat overdreven. Het is de dag van de zorg geworden zodat de schoonmaak, keukenpersoneel, administratieve medewerkers, welzijnsmedewerker en receptie ook gezien worden deze dag.

  Samen zorgen we voor de cliënt, dus vind ik dat het een dag is voor meerdere die betrokken zijn bij de cliënten zorg en de zorg daar omheen

  • Het is de Dag van de Verpleging omdat het de geboortedag is van Florence Nightingale. Zij was de eerste die stelde dat verplegen een vak is, dat moet worden uitgeoefend door goed opgeleide mensen die daarvoor betaald moeten krijgen. Revolutionaire ideeën indertijd en mede dankzij haar kennis en vasthoudendheid is dat nu vanzelfsprekend. Alle respect voor administratief en keukenpersoneel, maar de geboortedag van Florence Nightingale kan niet anders dan de Dag van de Verpleging zijn.

  • Beste Benjamin83, er zijn genoeg andere dagen voor al het andere personeel in de zorg, mogen we een ding van onszelf houden? De dag van de verpleging??
   We zijn helden en meer van dat soort onzin, maar we zijn ook professionals, en daar is deze dag voor.

  • Ik sluit me aan bij Benjamin. Natuurlijk hebben de verpleegkundigen de afgelopen tijd een flinke pluim verdiend voor de abnormale omstandigheden waarin ze hun werk hebben moeten doen. Veel respect voor hen! Maar een verpleegkundige kan in een organisatie niet werken zonder de ondersteuning van de laborant, de opleider, de doktersassistent, de functioneel beheerder, de manager en nog vele anderen. Het gaat te ver om voor elke functie een speciale dag in te voeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.