Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Hoge bloeddruk bij ouderen soms juist gezond

Een hoge bloeddruk bij 85-plussers is niet altijd nadelig. Sterker nog: het omlaag brengen van de bloeddruk kan er zelfs voor zorgen dat deze ouderen eerder overlijden.
Hoge bloeddruk bij ouderen soms juist gezond

Dat blijkt uit onderzoek van Thomas van Bemmel, internist bij Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn. Hij promoveerde donderdag 4 februari aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op zijn proefschrift High blood pressure at old age.

Thomas van Bemmel volgde 571 mensen boven de 85 jaar. Van hen hadden 223 mensen een voorgeschiedenis met hoge bloeddruk. In de circa vier jaar dat zij gevolgd werden, overleden in totaal 290 deelnemers. De totale sterfte in beide groepen was echter gelijk. Opmerkelijk was dat mensen met een hoge bloeddruk in de voorgeschiedenis het prima deden zolang de bloeddruk aan de hoge kant bleef. Werd de hoge bloeddruk met geneesmiddelen omlaag gebracht, dan steeg het risico op sterfte.

Bloedcirculatie in gevaar
Hieruit concludeert het LUMC dat mensen die altijd al een hoge bloeddruk hadden, maar daar nooit voor zijn behandeld, niet automatisch zouden moeten worden behandeld. Van Bemmel: ‘Iemand kan bijvoorbeeld met twintig jaar een bloeddruk van 120 hebben, met zestig van 160, met tachtig van 180 en met 85 van 160. Eigenlijk is 160 nog steeds te hoog, maar als je bij hen de bloeddruk bewust nog verder omlaag probeert te krijgen, dan komt de bloedcirculatie wellicht in gevaar en daarmee het functioneren van het hele lichaam.’ Patiënten die altijd een normale bloeddruk hadden en bij onderzoek op 85-jarige leeftijd ineens op 160 zitten, moeten wél worden behandeld, vermoeden Van Bemmel en zijn onderzoeksteam.

Onderzoek in Gelre Ziekenhuizen
Het is volgens Van bemmel zaak een methode te ontwikkelen waarmee je onderscheid kunt maken tussen de mensen die al in een dalende lijn zitten en mensen die in een stijgende lijn zitten, om de behandeling daarop aan te passen. ‘Daarbij moeten we ook onderzoeken tot welk niveau je de bloeddruk dan het beste omlaag kunt brengen’, aldus Van Bemmel. Hij probeert ‘zo’n onderzoek op te zetten in Gelre ziekenhuizen.

Hoge bloeddruk: beter functionieren nieren en geheugen
Eén ding is voor Van Bemmel in elk geval duidelijk: ‘De algemene richtlijn voor bloeddruk – hoe lager hoe beter – is met deze studie op losse schroeven komen te staan voor de oudere doelgroep. Zeker omdat we ook aantoonden dat bij de 85-plussers met een hoge bloeddruk de nieren beter functioneren en het geheugen en denkvermogen op een hoger niveau zitten.’

Door: redactie Nursing
LUMC

Abonneren
Behoefte aan meer achtergronden over je vak? Abonneer je op Nursing!

4 REACTIES

  1. Ik ben 85 jaar en ben nooit ziek!!! Mijn bloeddruk is bij artsen gemeten altijd te hoog, maar dat was ook al zo toen ik 30 jaar oud was en voor een keuring moest. De laatste keer dat ik griep had is ruim 50 jaar geleden. Ik sta nog geregeld op de tennisbaan.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.