Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoge buikdruk te vaak doodsoorzaak op IC

Er moet meer aandacht gegeven worden aan het uitbreiden van de kennis en waakzaamheid met betrekking tot verhoogde buikdruk op de intensive care (IC). Volgens een arts-onderzoeker is deze buikdruk onnodig vaak de doodsoorzaak op IC’s, schrijft MedNet.
Hoge buikdruk te vaak doodsoorzaak op IC

Meer kennis en waakzaamheid van het abdominaal compartiment syndroom (ACS), zou een drastisch effect hebben op het aantal doden, stelt Manu Malbrain, arts in het Antwerpse Stuivenberg Ziekenhuis (deelnemer aan twee grote internationale onderzoeken naar verhoogde buikdruk).

Duizenden doden
Volgens Malbrain eist ACS jaarlijks enkele duizenden doden wereldwijd. Het gaat dan om patiënten met een ernstige vorm (een risico voor 5 procent van de IC-populatie), aldus MedNet. 

Niet vergoed
Rond een derde van de patiënten op de IC kampt met een minder ernstige vorm van ACS. Een van de behandelmethoden werkt met dure buikdrukverbanden, die in Nederland worden vergoed door verzekeraars. In België echter niet en dat is een complicerende factor, aldus Malbrain.

Orgaanfalen
Bij patiënten die het syndroom ontwikkelen leidt de verhoogde buikdruk in 30 tot 50 procent van de gevallen tot het falen van meerdere organen en daarmee vaak tot de dood, schrijft MedNet. Dit gebeurt vooral als niet adequaat gereageerd wordt op vitale waarschuwingssignalen, aldus de Antwerpse arts. In Antwerpen vindt deze week het wereldcongres over ACS van de World Society of the Abdominal Compartment Syndrome plaats.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.