Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoge Raad heropent strafzaak Lucia de B.

De strafzaak tegen de Haagse verpleegkundige Lucia de B. wordt heropend. De Hoge Raad verwees de zaak dinsdag 7 oktober naar het hof in Arnhem.

 

Het hoogste rechtscollege in Nederland oordeelde positief op het herzieningsverzoek van Lucia de B. Er zijn twijfels over het bewijs op grond waarvan zij is veroordeeld. De B. kreeg levenslang wegens de moord op zeven ziekenhuispatiënten tussen 1997 en 2001.

In juni was zij voorlopig vrijgelaten in afwachting van het oordeel op haar herzieningsverzoek.

Vergiftiging
De voorlopige vrijlating volgde nadat de adviseur van de Hoge Raad, advocaat-generaal Geert Knigge, bekendmaakte dat De B. wat hem betreft een nieuw proces moest krijgen. Door nader onderzoek in opdracht van Knigge wordt de veronderstelde vergiftiging van baby A. nu betwijfeld. Omdat het bewijs in die zaak het sterkst was en nauw samenhing met dat in de andere zes moordzaken, is ook de juistheid van de andere veroordelingen onzeker geworden, meende de adviseur van de Hoge Raad. Het hoogste rechtscollege volgt hem daar nu in.

Vrijspraak of veroordeling

Nu de Hoge Raad heeft besloten dat de zaak van Lucia wordt heropend, zal het hele strafproces worden overgedaan. Het gerechtshof in Arnhem zal zich gaan buigen over deze zaak. Vrijspraak is pas mogelijk na het nieuwe proces. Ook een veroordeling behoort tot de mogelijkheden.

Door: redactie Nursing

de Volkskrant

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.