Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoge Raad: Lucia de B. voorlopig vrij

De tot levenslang veroordeelde verpleegkundige Lucia de B. mag de herziening van haar zaak in vrijheid afwachten.
Hoge Raad: Lucia de B. voorlopig vrij

 

De Hoge Raad heeft dinsdag bepaald dat haar straf opgeschort blijft zolang het verzoek de zaak te herzien in behandeling is.

Advies
Dat verzoek werd een week geleden ingediend door advocaat-generaal Geert Knigge. Hij wil dat de Hoge Raad de zeven moorden en drie pogingen daartoe opnieuw beoordeelt. Een advies van de advocaat-generaal wordt meestal overgenomen door het hoogste rechtscollege. Lucia de B. kwam begin april voorlopig vrij in afwachting van het verdere verloop van de zaak. Knigge had ook verzocht de schorsing van de straf te verlengen.

Bewijs
De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken concludeerde in oktober dat er in de strafzaak fundamentele fouten zijn gemaakt. De Hoge Raad vroeg daarop advies aan deskundigen over de noodzaak de zaak te heropenen. Uit onderzoek bleek in april dat het bewijs voor een van de moorden die De B. zou hebben gepleegd niet standhoudt.

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.