Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Hogere therapietrouw bespaart miljarden

Verpleegkundigen zijn bij uitstek degenen die een belangrijke rol spelen bij therapietrouw, vindt Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Een hogere therapietrouw levert de samenleving een bedrag van ongeveer 2,4 miljard euro op.
Hogere therapietrouw bespaart miljarden

Die berekening is gemaakt door adviesbureau Booz & Company, onder leiding van oud-minister Klink. Slechte therapietrouw leidt tot meer complicaties, onnodige zorgvragen en productiviteitsverlies voor instellingen. V&VN-voorzitter Marian Kaljouw wijst hierbij op het inzetten van wijkverpleegkundigen. ‘Zij zijn bij uitstek degenen die in de zorg thuis dicht bij de cliënt aan therapietrouw werken. Wanneer zij werken aan therapietrouw levert dat de samenleving betere kwaliteit van zorg, tegen minder kosten.’

Depressie
Volgens Booz & Company is vooral de therapietrouw bij het gebruik van antidepressiva een probleem. Zij onderzochten ook de therapietrouw bij diabetes, hoge bloeddruk en rugpijn. Onderzoek uit 2011 van het Pharmo Instituut liet al zien dat begeleiding door zorgverleners de therapietrouw flink kan bevorderen; V&VN ziet kansen voor verpleegkundigen om zich meer met het thema bezig te houden.

Inkomstenverlies
Volgens Klink belemmert het huidige zorgstelsel therapietrouw, omdat tweedelijns zorgaanbieders inkomstenverlies oplopen bij een grote therapietrouw. Hij roept zorgverzekeraars op om kritischer naar collectieve kortingen te kijken.

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

5 REACTIES

 1. Therapie ontrouw is een verpleegkundieg diagnose die zelden gesteld wordt Zowiezo werkt 80%van de verpleegkundigen zonder het stellen van een verpleegkundige diagnose
  Indien de verpleegkundig doet waarvoor ze dient te worden opgeleid namelijk de patent ondersteunen in de beperkingen die door ziekte of handicap ontstaan in zijn dagelijks bestaan, dan dient onderzocht te worden wat de onderliggende oorzaak is van het niet adequaat innemen van of uitvoeren van een ingezulte medicatie beleid of therapie beleid.
  In het boek NIC, Nursing Intervention Classification en NOC Nursing Outcome Clasificaties staan interventie beschreven die onderzocht zijn.
  Hiervoor is het nodig dat de verpleegkundige de patiënt professioneel ( dus mensgericht) bevraagd.
  De volgende oorzaken kunnen een rol spelen
  Onduidelijkheid over het ingezette behandelbeleid,door niet begrijpen, onduidelijke instructie, onverwachte niet besproken complicatie etc. Allemaal verpleegkundig te “behandelen
  Dus eerst een op de patient afgestemde verpleegkundige diagnose stellen en dan de resultaten benoemen samen met de patient.
  ( zie nieuw beroepsprofiel)
  Uit bovenstaande reacties kan ik niet opmaken dat deze vepleegkundigen hun informatie classificeren ( NANDA, NIC,NOC en en vanuit de geclassificeerde informatie gestructureerd reageren op een bericht. Hierin oefenen verbeterd het verpleegkundig redeneren
  Omdat verpleegkundige hierover bijna niets in TVZ of de Nursing lezen oefenen de verpleegkundige zich hier niet dagelijks in.De coördinatie van zorg leidt hier ernstig onder
  Ik ben graag bereid om hier verder inhoudelijk met verpleegkundigen over van gedachten te wisselen. Bij de landelijke vereniging voor verpleegkundigen weten ze niks over verpleegkundige diagnostiek!!

 2. Lees alle reacties
 3. Uitgangspunt achter dit lijkt de overtuiging te zijn dat alle therapie goed is. We kennen echter asllemaal het tegenovergestelde daarvan, dus enige scepsis ten opzichte van therapie en het moeten blijven volgen daarvan lijkt ook op zijn plaats. Bovendien lijkt me dit geen taak voor de verpleegkundige. Wederom zo’n rare stellingname van de V&VN!

 4. Dat laatste over “Inkomstenverlies” heb ik even niet..
  Zoals daar gesteld is het niet de tweedelijn maar de farmaceutische industrie die er het nadeel van gaat ondervinden
  Wel therapietrouw,,hou je aan wat de dokter zegt en voorschrijft en daar moet de zuster dan aan bijdragen middels peptalk en controle + extra herhaalde toelichtingen..Tja, kan…
  Even een kleine opmerking met grote gevolgen..
  Sommige therapieen ontaarden in een cumulus van bijverschijnslen(vet zucht, hoge bloeddriuk, huidveranderingen,diabetes,botontkalking,enorme diarree, etc,) waarbij je oploopt tegen het gedrag van de behandelend specialist..Vervolgens krijg je weer een lading pillen om de bijverschijnslen te couperen/verminderen…therapietrouw…middel is menigmaal erger dan de kwaal en het wordt een stuk kostbaarder met groot ongenoegen van de cliënt die een half ons per keer 4x daags moet slikken en er niet beter van wordt.
  Waarom zijn hulpverleners in de gezondheidszorg zo weinig geneigd deel te nemen aan een chemokuur?
  Het geneest niet,je wordt afgebroken tot de laatste spijker en je hebt als hulpverlener genoeg gezien..

 5. Huh, Heleen? Therapietrouw gaat niet over medicatie die niet werkt, juist over medicatie die alleen werkt als je het trouw en volgens voorschrift neemt. Dat heeft niets te maken met afhankelijkheid of verslaving. Denk maar aan cortico’s bij astma of COPD: veel mensen denken dat je die niet hoeft te nemen bij goede tijden. Dat is niet waar; alleen bij hoge therapietrouw hebben ze effect.
  Toch niet te hopen dat meer verpleegkundigen therapietrouw niet begrijpen…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.