Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hond speurt succesvol naar Clostridium

Honden kunnen getraind worden om een besmetting met Clostridium difficile vast te stellen. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc met hun speurhond Cliff. Bij monsters van de ontlasting wees de hond in 100 procent van de gevallen de besmette exemplaren aan en bij patiënten was zijn score 97 procent.
Hond speurt succesvol naar Clostridium

VUmc-onderzoekers hebben deze bevindingen gepubliceerd in het kerstnummer van het British Medical Journal op BMJ.com. Speurhond Cliff werd in september 2010 voor het eerst ingezet om de Clostridiumbacterie op te sporen.

Besmet
Na twee maanden training slaagde beagle Cliff er in om een zorgafdeling binnen tien minuten te controleren op de aanwezigheid van patiënten met een Clostridium difficile infectie. En dit bleek succesvol: van de 300 onderzochte deelnemers (waarvan 30 met een Clostridium difficile infectie en 270 controle deelnemers), identificeerde hij 25 van de 30 Clostridium difficile patiënten als ‘positief’ en 265 van de 270 controle deelnemers als ‘negatief’: een overall-score van 97 procent. Een positieve bevinding geeft Cliff aan door naast het bed van een besmette patiënt te gaan zitten.

Afdeling screenen
De onderzoekers concluderen dat het mogelijk is om speurhonden te trainen patiënten met een Clostridium difficile te herkennen. Een volgende stap zou zijn om te onderzoeken of je door het regelmatig screenen van ziekenhuis afdelingen ook daadwerkelijk Clostridium difficile patiënten eerder opspeurt en zo het aantal ziekenhuisinfecties kan verkleinen.

Speurhond Cliff was gisteravond te gast bij Pauw en Witteman. Bekijk hier het filmpje.

VUmc
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.