Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Honing afgeraden bij behandeling ulcus cruris

In de nieuwe richtlijn veneuze pathologie wordt het gebruik van producten met honing als lokaal antibacterieel middel bij de behandeling van het ulcus cruris afgeraden.
Honing afgeraden bij behandeling ulcus cruris

Volgens de makers van de richtlijn is de effectiviteit van behandeling met honing in crèmes en dressings bij patiënten met een ulcus cruris niet aangetoond in de wetenschappelijke literatuur. Omdat honing kan opdrogen na het aanbrengen op de huid heeft het een sterk osmotische werking waardoor het waarschijnlijk ook de wondpijn verergert. Daarom raad de werkgroep het gebruik van honing als lokaal antibacterieel middel af.

Gebruik TIMEmodel

De mate van exsudatie is de belangrijkste parameter voor het wondbeleid bij ulcus cruris. Gebruik daarvoor het wondclassificatiemodel TIME. Lees meer >>>

Zilver

Ook is er geen bewijs dat producten met zilver een toegevoegde waarde hebben bij de behandeling van ulcus cruris. Zilver wordt ook niet aanbevolen als middel van keuze wanneer toepassing van een middel met antibacteriële werking wordt overwogen.

Kom ook naar het Wondcongres

Op 4 december 2014 herhaalt Nursing haar meest succesvolle editie van het Wondzorgcongres. Het congres dat in het voorjaar door meer dan 500 deelnemers werd bezocht en werd beoordeeld met ruim een 8! Meld je hier aan >>>

De richtlijn is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). Verscheidene partijen werkten mee aan de richtlijn, zoals V&VN Wondconsulenten en Kenniscentrum WCS.

Wat gebruik je wel als lokaal antibacterieel middel? 
In Nursing november staat een uitgebreid artikel met alle ins en outs over de nieuwe richtlijn. Daar lees je ook wel middel je het beste kunt gebruiken als lokaal antibacterieel middel. Nog geen abonnee?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.