Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Hoofdletsel ouderen na val neemt toe

Het aantal ouderen dat door een val hoofdletsel oploopt en hiervoor in het ziekenhuis belandt, stijgt snel. Dit blijkt uit een studie van het Erasmus Medisch Centrum. De onderzoekers pleiten voor een betere valpreventie.
Hoofdletsel ouderen na val neemt toe

Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Onderzoeker Klaas Hartholt van het Erasmus MC verzamelde uit de database gegevens van alle 65-plussers die in 1986-2008 opgenomen werden met schedelfracturen, hersenschuddingen en -kneuzingen of bloedingen als gevolg van een val. In de onderzoeksperiode kwamen 32.133 ouderen in het ziekenhuis terecht. Het aantal gevallen senioren dat per jaar werd opgenomen steeg van 932 in 1986 tot 3010 in 2008.

Opnameduur
Vooral onder 85-plussers kwam hoofdletsel veel voor. Tussen 1986 en 2000 steeg het aantal nieuwe opnames jaarlijks met 1,2%, maar vanaf 2001 nam die stijging toe tot 11,6% per jaar. De gemiddelde opnameduur daalde in de onderzoeksperiode van 16,5 dagen (1991) tot 6,7 dagen (2008), maar desondanks steeg het aantal ziekenhuisdagen met een derde – van 15.402 tot 20.250 dagen – vanwege een toenemend aantal opnames.

Levensverwachting
De onderzoekers verklaren de cijfers door de toename van de levensverwachting, doordat er meer aandacht is voor hoofdletsel, er nieuwe richtlijnen geïmplementeerd zijn en de beeldvormende diagnostiek verbeterd is. Preventie van hoofdletsel moet beginnen bij valpreventie, concluderen zij.

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Door: redactie Nursing

Op de hoogte blijven? Volg nursing.nl op Twitter!

3 REACTIES

  1. Het lijkt me sterk dat er een verband bestaat met Ban de Band; het pilotproject daarvan startte nl. ná het laatste jaar dat in de analyse van Hartholt is opgenomen. Overigens spreekt men op de website van Zorg voor Beter over een stijging van het aantal valpartijen, maar minder ernstige gevolgen. (http://www.zorgvoorbeter.nl/onderwerpen/over/valpreventie/interviews/minder-valincidenten-zonder-dat-we-clienten-moeten-fixeren/) Logischerwijs zou het hier bedoelde letsel dus ook minder moeten voorkomen. Het gaat daarbij voor zover ik weet niet om bijzonder robuust wetenschappelijk onderzoek, er worden althans geen referenties geboden.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.