Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoofdrol voor wijkverpleegkundige bij Zorgdebat

Vrijwel alle politieke partijen omarmden tijdens het Grote Zorgdebat in Nieuwegein de rol van de wijkverpleegkundige als spil in de zorg.
anp

Dat bleek woensdag tijdens het Grote Zorgdebat in Nieuwegein, dat was georganiseerd door 23 zorgpartijen. De centrale vraag van het debat luidde: Hoe willen politici de kwaliteit van de zorg in stand houden met minder geld?

Zorg thuis
Na de eerste stelling ‘Patiënten moeten zelf meer gaan betalen voor zorg’ reageerde onder meer Hanke Bruins Slot van het CDA dat het belangrijk is dat de zorg ‘dichter naar de buurt komt.’ Ook D66 stipte aan dat chronische en basiszorg zoveel mogelijk in de regio of zelfs wijk moet worden georganiseerd. PvdA pleit bovendien voor méér wijkverpleegkundigen (10.000 stuks) en duizend extra gezondheidscentra in de wijken. ‘Betaalbaarheid zorg moet worden aangepakt, en er moet minder worden verspild,’ aldus Lea Bouwmeester. Ook GroenLinks wil de zorg meer thuis organiseren.

Ideeën van de werkvloer
Ook de SGP wil meer werk maken van de eerste lijn. ‘De huisarts, de wijkverpleegkundige en de verloskundige als spin in het web,’ aldus Elbert Dijkgraaf in zijn betoog. ‘Zodat mensen langer thuis kunnen blijven. EN de beste oplossingen komen uit de sector zelf. Die moeten de oplossingen dus aandragen.’ Zijn uitspraak levert applaus uit de zaal op.

Preventie
Bij het beantwoorden van de derde stelling, een stelling over leefstijl, en of die van invloed mag zijn op de eigen bijdrage en behandelvolgorde, is het wederom de PvdA die de rol van de ‘wijkzuster’ aanstopt. ‘Als het gaat om preventie, geloven we in de wijkzuster, en zorg in de buurt. Ongezond leven is geen vrije keuze.’

Bron: Nursing
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Beeld: ANP

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.