Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Hoogopgeleide ouderen ‘goedkoper’ dan gedacht

De zorguitgaven collectieve verpleging en verzorging blijven stijgen, maar minder hard dan op basis van de vergrijzing kon worden verwacht.

Dat blijkt uit het rapport  ‘Vergrijzing, verpleging en verzorging’ dat het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) heeft verricht in opdracht van het ministerie van VWS.

Relatief minder zorg nodig
‘Dat komt omdat de ouderen van de toekomst gezonder en hoger opgeleid zijn dan de ouderen van nu. Daarom is er relatief gezien minder zorg nodig’, zegt onderzoeker, Isolde Woittiez. Ze wijst er bovendien op dat niet alleen gekeken moet worden naar het aantal mensen dat zorg nodig heeft, maar ook naar de kostprijs. ‘De prijs is namelijk ook gestegen, omdat er nu meer kwalitatieve zorg wordt geleverd.  Zo zijn er factoren die de uitgaven dempen, maar ook die stuwen.’

Vergrijzing personeel
Een tweede belangrijke boodschap is het gegeven dat niet alleen de mensen die zorg nodig hebben vergrijzen, maar ook het personeel dat in deze sector werkzaam is. De vraag is dus of wij die zorg dan nog wel kunnen leveren’, aldus Woittiez. Bijna 10 miljard euro werd in 2005 betaald aan de collectieve uitgaven aan verpleging en verzorging. Dat is exclusief uitgaven voor persoonsgebonden budgetten en kapitaallasten. De sector verpleging en verzorging is een van de belangrijkste onderdelen van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Vergrijzing algemeen
Bijna 600.000 mensen maakten in 2005 gebruik van zogenoemde collectieve verpleging en verzorging. Twee derde daarvan krijgt een vorm van thuiszorg en een derde woont in een verpleeg- of verzorgingshuis. Het aantal mensen dat gebruik maakt van deze zorg stijgt naar verwachting met 1,2 procent per jaar. Dat komt door de bevolkingsgroei van 4 procent en de toename van het aantal ouderen (1,2 procent per jaar).

Door: redactie Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.