Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hormoonbehandeling bij borstkanker: tot 40% haakt af

Vrouwen met hormoongevoelige borstkanker worden behandeld met het middel tamoxifen. Deze behandeling duurt vijf jaar: daarna is het risico op terugkeer van borstkanker verminderd met 41%. Toch blijkt tot 40% van de vrouwen voortijdig te stoppen met het middel.
Hormoonbehandeling bij borstkanker: tot 40% haakt af
Foto: ANP

Nieuw onderzoek toont aan dat de meeste vrouwen wél overtuigd zijn van de effectiviteit van het middel. Maar er zitten ook nadelen aan de behandeling en die kunnen zwaarwegend zijn bij de beslissing om wel of niet door te gaan. Het onderzoekt toont aan dat voor één op de zes vrouwen de nadelen van de medicijnen niet opwegen tegen de voordelen. Dit vergroot de kans dat zij voortijdig zullen stoppen met de behandeling.

Het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door Universiteit Utrecht, NIVEL, LUMC en Diaconessenhuis Leiden. Aan de studie deden 241 vrouwen met borstkanker mee die behandeld werden met hormoontherapie. In een keuzetest konden zij steeds kiezen uit twee behandelmogelijkheden. Bijvoorbeeld twee jaar medicijnen slikken met als bijwerking veel opvliegers of vijf jaar slikken en weinig opvliegers. De ene behandelmogelijkheid is steeds voor één kenmerk gunstiger, maar ongunstiger voor het andere kenmerk. Bij de andere behandelmogelijkheid is dat precies omgekeerd. De vrouwen kregen steeds vijftien van deze paren om uit te kiezen. Op basis van hun antwoorden werden nieuwe keuzemogelijkheden aangeboden. De resultaten van het onderzoek verschenen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Oncology.

Een behandeling met nadelen

Dat een behandeling effectief is betekent dus niet per definitie dat elke patiënt deze ook afmaakt. De hormoonbehandeling heeft namelijk ook nadelen. Ten eerste is er de duur: de medicijnen moeten vijf jaar lang gebruikt worden. Daarnaast spelen vooral de verhoogde kans op osteoporose, gewrichts- en spierpijn en het licht verhoogde risico op kanker in het baarmoederslijmvlies een rol. Andere neveneffecten zijn weliswaar vervelend, maar worden niet als doorslaggevend ervaren, zoals opvliegers, verminderd libido en vocht vasthouden.

Waarde voor de praktijk

Volgens Hans Wouters, onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, geeft dit onderzoek inzicht in wat voor vrouwen nu echt belangrijk is in hun behandeling en welke afweging ze maken tussen de voor- en nadelen ervan. ‘En die afweging is belangrijk voor hoe tevreden vrouwen zijn met hun behandeling en uiteindelijk dus ook voor hoe goed zij hun medicijnen nemen.’
NIVEL programmaleider Liset van Dijk: ‘Artsen kunnen dit in gesprekken met patiënten boven water proberen te krijgen en daar hun voordeel mee doen. Bijvoorbeeld door de effectiviteit en het belang van de behandeling extra te benadrukken.’

Oncologie in de thuiszorg

Als verpleegkundige of verzorgende in de thuiszorg krijg je steeds meer te maken met patiënten met kanker. Hoe ga je hiermee om als dit niet jouw specialisme is? Tijdens het congres Oncologie in de thuiszorg krijg je praktische handvatten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.