Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Houd naam berispte verpleegkundige geheim’

Een verpleegkundige die een waarschuwing of een berisping krijgt, hoeft zeker geen slechte verpleegkundige te zijn en hoeft dus ook niet met naam- en toenaam in het BIG-register vermeld te worden.
'Houd naam berispte verpleegkundige geheim'

Dat zegt beleidsadviseur Jan Mulder van beroepsvereniging V&VN als reactie op een uitspraak van VARA-ombudsman Pieter Hilhorst. In de uitzending van vrijdag 8 oktober stelde Hilhorst dat waarschuwingen en berispingen van een tuchtrechter in het BIG-register openbaar gemaakt moeten worden. ‘Patiënten moeten kunnen nagaan of hun arts ooit een waarschuwing, een berisping of een schorsing heeft gekregen.’

Schorsingen en zwarte lijst
Inmiddels zou een meerderheid van de Tweede Kamer het voorstel van de Ombudsman om tuchtmaatregelen openbaar te maken steunen. Dit heeft ook zeker gevolgen voor verpleegkundigen, die immers ook BIG-geregistreerd zijn. Momenteel zijn alleen actuele schorsingen, gedeeltelijke ontzeggingen van de bevoegdheid en doorhalingen van BIG-geregistreerden openbaar op een zogenaamde ‘zwarte lijst’. Via een wetswijziging van de Wet BIG willen de politieke partijen ervoor zorgen dat ook waarschuwingen, berispingen en voormalige schorsingen openbaar worden gemaakt.

Aangeklaagde verpleegkundigen
Volgens Mulder werkt het openbaar maken van de waarschuwingen vooral stigmatiserend. ‘Een waarschuwing en berisping zijn al maatregelen met veel impact op aangeklaagde verpleegkundigen,’ zegt Mulder op de website van V&VN. ‘Een openbare aantekening in het BIG-register bij deze maatregelen, dragen deze verpleegkundigen mogelijk hun hele verdere carrière mee, terwijl het verder uitstekende verpleegkundigen kunnen zijn.’

Schrappen uit het BIG-register
KNMG-voorzitter Arie Kruseman is het hiermee eens: ‘Een gewaarschuwd arts is een goede arts en blijft dat. Een dergelijke publicatie heeft daarom geen toegevoegde waarde voor patiënten.‘ Als de bevoegdheid om het beroep uit te oefenen zélf in het geding is, kan de onafhankelijke tuchtrechter immers de zwaardere maatregel van tijdelijke schorsing, beperking van de beroepsuitoefening of schrappen uit het register opgeleggen. Kruseman: ‘Maar met de uitspraak van de tuchtrechter moet natuurlijk wel wat gebeuren. Ten eerste kan de betrokkene zelf lering trekken uit de maatregel. Het is zeer ingrijpend om een waarschuwing te krijgen, zij denken: ‘Dit nooit meer’. Als de arts of verpleegkundige werkzaam is in een instelling, weet verder de Raad van Bestuur van de uitspraak. Ook de Inspectie kijkt wat met de uitspraak is gebeurd tijdens zijn onafhankelijke kwaliteitsbeoordeling van de praktijk of instelling. En dat is ook precies het doel van een waarschuwing.’

V&VN / Artsennet / VARA
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

4 REACTIES

  1. ‘Wie zonder zonde is werpe de eerste steen’. Ik begin mijn buik vol te krijgen van al die fatsoenrakkers die maar mensen willen nagelen. Mensenwerk is nou eenmaal gelieerd aan de mogelijkheid fouten te maken. Lering daaruit trekken lijkt me belangrijker dan stigmatiseren. We hebben de komende tijd iedereen nodig om een goede gezondheidszorg overeind te houden en we moeten niet de weg verder op gaan om de beroepen in de gezondheidszorg nog onaantrekkelijker te maken. Dat laat niet onverlet dat we wel kritisch moeten blijven over ons handelen.

  2. Lees alle reacties
  3. In principe ben ik er tegen, dat namen van berispte verpleegkundigen publiek gemaakt worden. Het dient geen enkel nut en is gebaseerd op het tijds-/modeverschijnsel, gebaseerd op de grenzenloze misvatting, dat iedereen ten allen tijde inzicht moet hebben of toegang hebben tot alle informatie over wie of wat dan ook (totdat het jezelf betreft…..). Het is uiterst betreurenswaardig, dat dit idee van een ombudsman door een meerderheid van onze volksvertegenwoordigers gesteund zou worden.
    Fouten mag je niet meer maken, de ombudsman wel?

  4. Ben het helemaal eens met het feit dat je niet alles openbaar hoeft te maken, ik heb zelf pas geleden een fout gemaakt. Dit zegt niets over mij als persoon, meer over hoe kan zoiets gebeuren, werkdruk is ook een belangrijke factor om een fout te kunnen maken, terwijl je dit niet wilt.
    Een berisping hakt er behoorlijk in en moet volgens mij voldoende zijn.
    Verplegen is mensen werk en ja helaas zonder dat we dit willen kunnen er fouten gemaakt worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.