Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Houding verpleegkundige belangrijker dan privacy’

Kankerpatiënten vinden veiligheid en de kennis en houding van artsen en verpleegkundigen belangrijker dan privacy en andere voorzieningen.

Dat schrijft promovenda Hester Wessels van het UMC Utrecht in het tijdschrift Annals of Oncology. Zij inventariseerde de wensen van bijna 400 patienten in zeven ziekenhuizen in de regio Midden-Nederland door middel van een vragenlijst. In de lijst vroeg ze patiënten met elkaar te bespreken welke wensen zij hebben als zij de zorg zonder beperkingen opnieuw mochten inrichten.

Vragenlijst
Door deze opzet werd sturing vanuit zorgverleners uitgesloten. Wessels verwerkte de onderwerpen die hieruit naar voren kwamen in een vragenlijst.

Expertise
Patiënten vinden veiligheid en de expertise en houding van artsen en verpleegkundigen heel belangrijk. Ook communicatie en de vertrouwelijkheid van patiëntgegevens scoren hoog, evenals de mogelijkheid zelf mee te beslissen over de behandeling. Minder waarde hechten patiënten aan voorzieningen op kamers, de kwaliteit van voeding of de aanwezigheid van naasten en privacy.

Communicatief vaardig
Het betekent, stelt Hester Wessels, dat ziekenhuizen vooral moeten investeren in deskundig en communicatief vaardig personeel. Voorzieningen komen pas daarna. De resultaten staan haaks op de trend dat ziekenhuizen steeds meer nadruk leggen op zorgvernieuwing via comfort en service, zoals hotelservice, luxere voeding, eenpersoons kamers of bedside terminals. Wessels: ‘Organisatorische en omgevingsfactoren zijn zonder twijfel belangrijk voor patiënten, maar die hebben weinig invloed op de tevredenheid als de zorg door artsen en verpleegkundigen ontoereikend is.’

Wensen van de patiënt
Het is nieuw dat vragenlijsten worden ontwikkeld puur vanuit de wensen van patiënten. Normaal gesproken evalueren vragenlijsten bestaande zorg. Dat soort vragenlijsten zijn bovendien vaak gebaseerd op aannames van zorgverleners. De vragenlijst van Wessels is integraal opgenomen in het artikel in Annals of Oncology.

Promotie
Prof. dr. Emile Voest, oncoloog en hoofd van de afdeling Medische Oncologie van het UMC Utrecht, begeleidde het onderzoek. Wessels hoopt later dit jaar te promoveren op het onderzoek.

UMC Utrecht
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. Mooi om te lezen, dat communicatie en bejegening belangrijker is dan al die andere zaken. Voor mij als verpleegkundige in de psychiatrie is dat dan ook vanzelfsprekend. Ons werk bestaat bijna uitsluitend uit communicatie. Ik vind dat supervisie standaard weer terug zou moeten in de opleiding tot verpleegkudige, ongeacht het niveau.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.