Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Huiddesinfectie voor injectie moet altijd’

In veel protocollen staat dat desinfecteren van de huid voor injecteren - bij patiënten met normale weerstand – niet nodig is. Aios Vincent Mooren (Ziekenhuis Bernhoven, Uden) en hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss (Radboudumc en Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Nijmegen) pleiten er juist voor dit wél te doen.
‘Huiddesinfectie voor injectie moet altijd’

Bloed afnemen, insuline spuiten, fraxiparine toedienen; het zijn handelingen die je als verpleegkundige soms dagelijks verricht. ‘Het risico dat de patiënt hierbij een infectie oploopt is klein, maar altijd aanwezig,’ schrijven Mooren en Voss in Nursing oktober. ‘Zeker bij de steeds groter wordende groep patiënten met een verminderde afweer, zoals mensen die behandeld worden met medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.’

Desinfectie voor injectie: doe jij dat of niet? Reageer op Nursing Connect>>>

Argumenten

Desondanks is de kans groot dat je werkgever huiddesinfectie voorafgaand aan subcutane, intramusculaire of intraveneuze injecties niet (meer) standaard adviseert. De schrijvers stellen vast dat er binnen de gezondheidszorg geen consensus bestaat over dit onderwerp en dat het in zowel binnen- als buitenland aanleiding heeft gegeven voor discussie. In het artikel dragen de auteurs verschillende argumenten aan die pleiten voor standaard huiddesinfectie voorafgaand aan een injectie. Wat deze argumenten zijn? Lees het in Nursing oktober. Neem een digitaal of compleet abonnement.

Gerelateerd…

Uit dit artikel uit 2009 bleek juist het tegenovergestelde. Lees ‘Desinfectie voor injectie, heeft dat zin?’ Lees meer>>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.