Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hulpmiddelen

Wat zijn handige hulpmiddeltjes in de thuiszorg?

Hulpmiddelen

In de thuiszorg is het niet de gewoonte dat de werkgever je materiaal verstrekt om mee te werken. De cliënt hoort in principe voor alles te zorgen. De enige uitzondering is natuurlijk je werkkleding en, in sommige gevallen, onsteriele handschoenen of mondmaskers. Er blijft wel eens wat over bij een cliënt na een behandeling, en vaak mogen we dat dan meenemen. Wat kun je per slot van rekening thuis nog doen met infuusnaalden of flacons fysiologisch zout van 10 ml?

Om ervoor te zorgen dat we geen bergen voorraad op kantoor krijgen, wordt er regelmatig materiaal gebracht naar een stichting die de spulletjes naar Oost-Europa verstuurt. Maar sommige handige hulpmiddeltjes houden we zelf.

In onze tas bevindt zich dus veel materiaal dat we kunnen inzetten als het nodig is. Elke collega heeft ook wel een of twee hulpmiddelen waarvan hij of zij uit ervaring weet dat ze handig zijn. Zo heb ik een klein LED-lampje in mijn tas, dat ik als een soort Bluetooth-apparaat over mijn oor kan haken. Ooit eens tijdens een vakantie in Turkije gekocht. De felle lichtbundel kun je precies richten op een plek waar extra licht nodig is. Een prima hulpmiddel bij bijvoorbeeld het katheteriseren in wat minder optimaal verlichte slaapkamers of bij het tamponneren van diepe wonden.

  

Ook heb ik veel plezier van tampons. Na een tip van een collega heb ik een voorraadje Mini-tampons in mijn tas gestopt. In de ongeplande zorg komen wij nog wel eens cliënten tegen met een lekkend urinestoma. De kunst is dan om een nieuw zakje te plakken op een droge huid. En dat is vaak een probleem bij een urinestoma. Door de tampon op de stoma te houden, wordt de urine geabsorbeerd, waardoor je de tijd hebt om de huid goed te drogen en een nieuw zakje te plakken. Je hebt dan wel de hulp van de cliënt nodig, of van een mantelzorger.

Er zullen vast meer handige hulpmiddelen zijn, die jij in de thuiszorg gebruikt. Ik ben benieuwd!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.