Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hygiëne en infectiepreventie verpleeghuizen nog steeds onvoldoende

Verpleeghuizen werken nog steeds te weinig aan goede hygiëne en het voorkomen van infecties. Toch kan dit snel verbeterd worden.
Hygiëne en infectiepreventie verpleeghuizen nog steeds onvoldoende

Instellingen hebben nog te weinig het gevoel dat verbeteringen dringend nodig zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie wil dat het veld nu echt in actie komt.

Weinig verandering infectiepreventie

Het is belangrijk dat verpleeghuizen zo goed mogelijk proberen infecties te voorkomen zodat cliënten niet onnodig ziek worden. Hoe vaker cliënten een infectie krijgen die behandeld moet worden met antibiotica, hoe groter de kans is dat bacteriën daar ongevoelig voor worden. Daardoor worden cliënten zieker dan ze al zijn. Het is niet de eerste keer dat de inspectie de hygiëne en het voorkómen van infecties in verpleeghuizen onderzocht. Ook in 2012 en 2013 deed de inspectie hier onderzoek naar. De resultaten van toen lijken veel op de resultaten van het onderzoek nu.

De persoonlijke hygiëne van het personeel en de bewoners in verpleeghuizen is nog steeds onvoldoende. Medicijnen en eten worden niet hygiënisch bewaard. Ook het beleid is niet op orde. In minder dan 10% van de bezochte instellingen ging men bijvoorbeeld bij nieuwe cliënten na wat het risico is dat ze besmet zijn met MRSA, bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica. Overal waar de inspectie na een eerste bezoek nog eens terugkwam, bleek dat in korte tijd veel verbeterd kon worden. Maar in de meeste gevallen werden alleen zaken verbeterd in het verpleeghuis waar de inspectie op bezoek was geweest, en niet bij andere huizen van de zelfde organisatie.

Verpleeghuizen beseffen volgens de inspectie nog te weinig hoe belangrijk hygiëne en het voorkómen van infecties is. Zij nemen hun verantwoordelijkheid niet om daarvoor te zorgen. Daardoor blijft het risico dat cliënten onnodig ziek worden en dat bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica. Ook bestaat het risicio dat infecties zich verspreiden als een besmette cliënt wordt overgeplaatst naar een ziekenhuis. De inspectie roept de verpleeghuizen op om maatregelen te nemen en de hygiëne en infectiepreventie snel op orde te brengen. Daarover gaat de IGZ afspraken maken met verenigingen van verpleeghuizen en van zorgprofessionals. De komende jaren blijft de inspectie erop toezien of instellingen zich aan die afspraken houden en ze zal bestuurders aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.