Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slimme pleister waarschuwt voor hypo’s

Het Radboudumc won eerder deze week een prijs met een zogenaamde 'waarschuwpleister' die hypo's bij patiënten met diabetes ziet aankomen.
diabetes.jpg
Foto: Arno Massee

Internist Bastiaan de Galan: ‘Er waren nog geen manieren om een hypo tijdig vast te stellen. Hartslagvariabiliteit kan een rol spelen bij het ontstaan van een hypo. De hypopleister verzamelt heel nauwkeurig de hartslaginformatie en met name de hartslagvariabiliteit.’

Smartphone

Als de hartslag te veel varieert, krijgt de patiënt een hypoalert op de smartphone. Zo kan hij de hypo tijdig aan zien komen. De patiënt kan de zogenaamde hypopleister gedurende ongeveer vijf dagen dragen. ‘Zowel tijdens het sporten als onder de douche, dag en nacht.’

Prik vaker bloedsuiker bij bedlegerige diabetici
Het is aan te raden vaker bloedsuikers te prikken bij diabetespatiënten die het bed moeten houden, zelfs als dit maar van korte duur is. Lees meer.

Het Beste Diabetesidee

De ‘hypopleister’ won hiermee Het Beste Diabetesidee, een initiatief van het Diabetes Fonds. De onderzoekers ontvangen 50.000 euro om de ‘hypopleister’ verder uit te werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.