Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Hyven met ex-patiënten ‘moet gewoon kunnen’

Uit een poll op Nursing.nl blijkt dat de helft van de driehonderd stemmers op de poll het onderhouden van contact met ex-patiënten via netwerksites als Hyves en Facebook ‘vindt kunnen’.
Hyven met ex-patiënten 'moet gewoon kunnen'

Omdat er geen sprake meer is van een zorgrelatie (30 procent), of omdat je met sommige patiënten nu eenmaal een speciale band opbouwt (20 procent). De rest van de stemmers bindt het ‘onprofessioneel’ om te krabbelen met ex-patiënten.

Hyven met patiënten
Dat verpleegkundigen soms vrienden worden met patiënten op Hyves en Facebook bleek uit verschillende interviews die Nursing voor een artikel in juni hield. ‘Dat zie en hoor ik wel ja,’ vertelt wijkverpleegkundige Nicole. Zelf heeft ze ook wel eens een cliënt toegevoegd op Hyves. ‘Zolang een patiënt nog in zorg is, vind ik het eigenlijk niet kunnen. Maar zodra hij met ontslag is, kan het best. In mijn geval wist ik precies wat ik aan die persoon had, en andersom. Uiteindelijk is het contact verwaterd.’

Voordelen en valkuilen
De vele netwerksites maken het contact met anderen laagdrempelig, wat erg leuk is, maar het kan ook een valkuil zijn. Wat de voor- en nadelen en de juridische gevolgen kunnen zijn van het krabbelen met patiënten, lees je in het artikel ‘Hyven met patiënten, tot hier en niet verder’ in Nursing juni.

Door: redactie Nursing

11 REACTIES

 1. Ik ben stomverbaasd over de uitslag! Ongelofelijk! Ik ben het helemaal met Joyce eens. In je opleiding wordt duidelijk de nadruk gelegd op een professionele relatie aangaan met patiënten en cliënten. Afstand en nabijheid is hierbij een belangrijk punt. Mijn inziens is deze balans ernstig verstoord als je met patiënten gaat hyven. Verder sluit ik me aan bij Jo dat wanneer vrienden/bekenden opgenomen worden je hiermee geen professionele relatie kunt aangaan, dus zul je in dit soort situaties iets met je collega’s moeten afspreken. Nogmaals ik ben echt verbaasd!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind het een beetje vreemnd om te stellen dat het onprofessioneel zou zijn om met ex patienten te hyven(ik heb persoonlijk een verschrikkelijke hekel aan dit soort kwalificaties om aan te geven dat er een verschil zou zijn tussen iemand die opgenomen is in het ziekenhuis en iemand die daarna is ontslagen)Hyes zijn door iedereen te lezen. Als ik een naam op zoek op google en die persoon is verpleegkundige in een ziekenhuis, dan zie ik ook waar deze persoon zijn of haar weeekeinde doorbrengt en met wie. Op internet is niets of niemand nog anoniem. het heeft dus niets met onprofessioneel handelen of, of wat dan ook te maken ,maar alles met ,het gescheiden houden van prive en werk. als jij in samenspraak instemt om met iemand te gaan hyven die bij jou op de afdeling opgenomen is geweest, dan moet je dit helemaal zelf weten. Ik ben zelf lichamelijk gehandicapt en vind het gezellig om met iemand te hyven en dat hoeft niet perse een verpleegkundige te zijn dat mag ook een politieagent zijn. Die man gaat echt niet zitten nadenken of hij wel of niet met mij moet gaan zitten hyven want als hij mij een bon geeft kan ik hem nog altijd blokkeren.

 4. Ik ben het ook met Joyce eens. Goede vrienden van mij die worden opgenomen op mijn afdeling, vind ik anders omdat je daarmee al bevriend bent. Dat kun je niet opeens ‘uitzetten’ of terugdraaien. Ik zal die vrienden zeker vaak gedag komen zeggen als ze op mijn afdeling liggen, maar ik zal er niet de verantwoordelijk verpleegkundige voor willen zijn. Ter bescherming van henzelf, omdat zij misschien niet durven zeggen dat ze niet willen dat jij hun die zetpil geeft!

 5. Joyce, hoe doe jij dat dan als één van je vrienden bij jou op de afdeling wordt opgenomen??? (Bekijk het dus eens andersom). Ik denk dat je besy vriendschappelijke contacten kunt onderhouden met (ex)patiënten, maar houdt privé en werk wel gescheiden…

 6. ik vind het wel kunnen, echter meot de patient dan neit meer in zorg zijn. ik heb 2 patientne waar ik echt een band mee had o pmijn hyves, en daar praat ik nog wel eens mee,
  Ik heb wel een privee hyves, maar de mensen die ik alleen accepteerd zien mij dus ook maar, de patienten die ik neit wil zien mij ook niet:)
  denk dat iedere vpk dat zelf moet uitmaken waar zijn of haar grenzen liggen en niet de baas.

 7. Ik vind het onprofessioneel om te hyven met ex-patiënten. Je hebt weliswaar geen zorgrelatie meer met de patiënt, maar dat kan de volgende dag heel anders zijn als hij/zij ineens weer opgenomen wordt. Mijn patiënten hoeven echt niet te zien/lezen hoe of waar ‘hun zuster’ het weekend doorbrengt op bijv. gekke foto’s op hyves. De patiënt ziet dan een heel ander beeld van je en dat zou het vertrouwen in jouw werk misschien ter discussie kunnen stellen?.. Je moet er toch niet aan denken dat je bijvoorbeeld een tablet vergeet te delen en dat patiënt X dan zegt: sja, had je maar niet zo lang in de kroeg moeten staan van het weekend, ik zag het in je www op hyves. Je hebt een professionele relatie met de patiënt, die stopt mijns inziens niet bij ontslag…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.