Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ic-café speelt in op de behoefte aan lotgenotencontact bij ex-ic-patiënten’

Vanavond is er een ic-café in Nijmegen. Hier kunnen voormalig ic-patiënten en hun familieleden ervaringen uitwisselen met lotgenoten: sommige patiënten kampen jaren na de opname nog met klachten.
Foto: Michał Parzuchowski

De ic-café’s bieden voormalig ic-patiënten en hun familie een plek om ervaringen uit te wisselen. Ook zijn er inhoudelijke lezingen van bijvoorbeeld verpleegkundigen of artsen. Met de café’s willen de organisatoren inspelen op de behoefte die veel oud-patiënten en familieleden hebben. ‘Op de eerste ic-café’s in Tilburg kwamen enthousiaste en zelfs emotionele reacties’, vertelt Mark van den Boogaard, senior onderzoeker op de ic in het Radboudumc en organisator van het ic-café in Nijmegen. ‘Daar vertelde een man dat hij twintig jaar geleden op de ic had gelegen en sinds die tijd allerlei klachten had. Nu hoorde hij voor het eerst dat die klachten met zijn opname te maken konden hebben.’

Pioniers

Eind vorig jaar vond het eerste ic-café plaats in Tilburg, een initiatief van professionals van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in samenwerking met de patiëntenorganisatie Family and Patient Centered Intensive Care (FCIC) en IC Connect. De eerste bijeenkomst had als thema post-intensive care syndroom (PICS). In bijeenkomst 2 en 3 ging het over cognitieve problemen en PTSS na een opname op de ic.

Heb jij vragen over het post-intensive care syndroom (PICS)? Laat ze achter in de reacties of mail naar nursing@bsl.nl, en wie weet worden ze binnenkort beantwoord in een artikel.

Andere regio’s

In navolging van het Tilburgse initiatief besloten vier samenwerkende ic’s van Netwerk-IC Nijmegen & Omstreken ook een café te organiseren. Dit vindt vanavond plaats in Nijmegen. Tijdens deze bijeenkomst worden enkele eerste resultaten gepresenteerd van een groot onderzoek naar de gevolgen van intensieve zorg, het MONITOR-IC onderzoek.

De komende tijd zijn er ook ic-café’s in Ede en in Rotterdam. Op 18 mei is de eerste landelijke lotgenotendag voor ex-ic-patiënten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.