De ic-café’s bieden voormalig ic-patiënten en hun familie een plek om ervaringen uit te wisselen. Ook zijn er inhoudelijke lezingen van bijvoorbeeld verpleegkundigen of artsen. Met de café’s willen de organisatoren inspelen op de behoefte die veel oud-patiënten en familieleden hebben. ‘Op de eerste ic-café’s in Tilburg kwamen enthousiaste en zelfs emotionele reacties’, vertelt Mark van den Boogaard, senior onderzoeker op de ic in het Radboudumc en organisator van het ic-café in Nijmegen. ‘Daar vertelde een man dat hij twintig jaar geleden op de ic had gelegen en sinds die tijd allerlei klachten had. Nu hoorde hij voor het eerst dat die klachten met zijn opname te maken konden hebben.’
Pioniers
Eind vorig jaar vond het eerste ic-café plaats in Tilburg, een initiatief van professionals van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in samenwerking met de patiëntenorganisatie Family and Patient Centered Intensive Care (FCIC) en IC Connect. De eerste bijeenkomst had als thema post-intensive care syndroom (PICS). In bijeenkomst 2 en 3 ging het over cognitieve problemen en PTSS na een opname op de ic.
Andere regio’s
In navolging van het Tilburgse initiatief besloten vier samenwerkende ic’s van Netwerk-IC Nijmegen & Omstreken ook een café te organiseren. Dit vindt vanavond plaats in Nijmegen. Tijdens deze bijeenkomst worden enkele eerste resultaten gepresenteerd van een groot onderzoek naar de gevolgen van intensieve zorg, het MONITOR-IC onderzoek.
De komende tijd zijn er ook ic-café’s in Ede en in Rotterdam. Op 18 mei is de eerste landelijke lotgenotendag voor ex-ic-patiënten.