Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

IC ook nodig voor psychiatrie

Er moeten in de geestelijke gezondheidszorg speciale intensive care-afdelingen komen inclusief dito gespecialiseerd verpleegkundig personeel.
IC ook nodig voor psychiatrie

Dat bepleiten branchevereniging GGZ Nederland en de landelijke vereniging voor psychiaters (NVvP) vandaag in de Volkskrant.

Incidenten
Aanleiding voor de oproep zijn geregelde berichten over tekortschietende kwaliteit van de intensieve ggz. Patiënten met acute psychoses worden geregeld aan hun lot over gelaten. Er wordt onnodig en te lang gesepareerd. Patiënten worden tijdens hun verblijf in de acute psychiatrie onheus bejegend, familieleden worden slecht geïnformeerd over de toestand van de patiënt en de toegankelijkheid van verpleegkundig personeel op verpleegafdeling laat te wensen over. Door deze combinatie van factoren treden soms ernstige incidenten op. Zo werd een afdeling van de Amsterdamse ggz-instelling Arkin vorig jaar tijdelijk gesloten nadat een patiënt in de isoleercel overleed.

‘Ondenkbaar’
Intensive care-afdelingen naar voorbeeld van de ziekenhuizen kunnen een antwoord bieden op deze problemen. Bij zulke afdelingen hoort ook een landelijke specialistische opleiding voor professionals in de intensieve zorg. “Bij een hartaanval is het ondenkbaar dat je in het ziekenhuis een verpleegkundige krijgt die alleen een basisopleiding heeft gehad”, zegt Berno van Meijel, lector GGZ verpleegkunde van Hogeschool INHolland in de Volkskrant. “Maar in de acute psychiatrie gebeurt dat wel. Er werken ook uitzendkrachten. Terwijl daar de zwaarste patiënten zitten.” “Er werken nu domweg te weinig en onvoldoende gespecialiseerde mensen bij de acute patiënten”, aldus NVvP-voorzitter Rutger Jan van der Gaag. Zo kunnen bijvoorbeeld landelijke kwaliteitseisen voor de intensieve zorg worden ontwikkeld, waardoor deze beter planbaar en toetsbaar wordt.

Voorschot
Met hun oproep voor een landelijk verbeterprogramma voor de intensieve psychiatrische zorg nemen de NVvP en GGZ Nederland een voorschot op de werkconferentie Intensive Care in de geestelijke gezondheidszorg, die donderdag 17 december wordt gehouden. De conferentie is op touw gezet door de Stichting Sympopna in samenwerking met het lectoraat GGZ-verpleegkunde/ School of Health van de Hogeschool INHolland en beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Skipr
Door: Redactie Nursing

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Zo’n 18 jaar geleden, tijdens mijn opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige werkte ik al op de IC van een psychiatrische kliniek. Het heette ook zo.
    Het gaat niet om de de intensieve zorg. Er moeten meer verpleegkundigen komen, dus meer geld om die intensieve zorg te kunnen bieden!!! Al die leuke plannen en al dat bezuinigen, waardoor er veel te weinig personeel rondloopt. En het personeel wat er dan rondloopt, komt handen en ogen en beveiliging tekort!
    Het lijkt mij verstandig dat de politiek eens over de brug komt met meer geld. Dan kan die intensieve zorg er ook komen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.