Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IC-patiënt vaak erg angstig

Veel patiënten hebben nare ervaringen als zij net op de IC zijn opgenomen. Ze vrezen vaak voor de dood, vinden piepjes en gesprekken tussen professionals soms angstaanjagend en zijn bang altijd gehandicapt te blijven.

 

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jose Hofhuis van de Gelre Ziekenhuizen. Volgens haar hebben veel ic-patiënten in het begin van de opname herbelevingen van de gebeurtenissen die tot de opname leidden. Als zij half-comateus zijn, voelen zij zich angstig en hebben veelal een doemscenario voor de toekomst.

Persoonlijke aandacht

Patiënten gaven aan zich beter te voelen als de verpleegkundige of arts regelmatig persoonlijke aandacht komt geven, door bijvoorbeeld even aan het bed te zitten en naar de gevoelens te vragen. Het is tevens goed als zij benadrukken dat de apparaten juist zorgen voor de veiligheid, ookal piepen ze of zijn er andere geluiden. Troostend is ook de mededeling dat veel ic-patiënten na opname weer net zo functioneren als ervoor.

Sederen

Hofhuis wil zich blijven verdiepen in de ervaringen van ic-patiënten. Ook zal zij zich richten op het dilemma van wel of niet sederen. Het proefschrift heet Health Related Quality of Life in Critical Ill Patients.

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.