Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IC-patiënten kampen vaak met schimmelinfectie

Bijna eenvijfde van de IC-patiënten met buiksepsis kampt met een schimmelinfectie, waarbij de kans op sterfte kan oplopen tot veertig à vijftig procent.


Dat ontdekten chrirugen van het AMC.
Infecties met schimmels en gisten vormen een groeiend probleem in ziekenhuizen. Preventieve behandeling met een gistdodend medicijn vermindert de problemen behoorlijk. In ieder geval binnen Nederland, waar het resistentieprobleem niet zo groot is als elders.

Candida albicans

We kennen gisten vooral uit brood en wijn, maar ze komen bijna overal voor. Deze eencellige schimmels gedijen heel goed op plekken waar het lekker vochtig én warm is. Vooral Candida albicans lijkt alom aanwezig, al zijn ook andere soorten in opmars. Candida zit niet alleen in aarde en in afval, maar bijvoorbeeld ook op de huid en in de slijmvliezen van onze mond en darmen. Vervelender wordt het wanneer gistcellen zich te snel vermenigvuldigen. Dan ligt een schimmelinfectie op de loer – denk aan luieruitslag bij baby’s, een vaginale infectie bij vrouwen of een hardnekkige voetschimmel tussen de tenen.

Gevaarlijk

‘Echt gevaarlijk wordt het pas wanneer gisten doordringen tot plaatsen in het lichaam die normaal gesproken steriel zijn, zoals bloed of de buikholte’, vertelt gastrointestinaal chirurg Marja Boermeester van het AMC in AMC magazine. Zij deed onderzoek naar het effect van profylaxe: het vóóraf geven van medicijnen die voorkomen dat in de buik of elders een ernstige gistinfectie ontstaat.

Hoge sterfte

‘Dan is er sprake van een ernstige infectie, waarbij organen uiteindelijk niet meer goed functioneren en een patiënt kan overlijden. Bij mensen met een ernstige buikvliesontsteking lijkt gist steeds vaker de oorzaak. Zo’n infectie wordt inmiddels al bij meer dan zeventien procent van de IC-patiënten gevonden. De kans op sterfte is dan hoog: veertig à vijftig procent van deze kritieke patiënten overlijdt.’

Bijkomend probleem is volgens Boermeester de diagnostiek. ‘Gistinfecties zijn helaas vrij lastig te herkennen’, vertelt de chirurg.

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.