Dat blijkt uit een peiling van V&VN onder ruim 1100 ic-verpleegkundigen.
‘Grens aan hoeveel patiënten tegelijk verplegen’
Ruim driekwart zegt dat ze voor een periode langer dan 3 maanden maximaal 2 patiënten tegelijk kunnen verplegen, als ze daarbij maximaal ondersteund worden. Het huidige aantal ic-bedden zou dan structureel van de huidige 1150 naar 1350 verhoogd kunnen worden.
Drie patiënten tijdelijk tegelijk verplegen kan volgens de helft maar dan voor maximaal een maand, zeggen zij.
‘Eerst meer ic-verpleegkundigen opleiden’
Maar om ‘vuurtjes’ die het coronavirus veroorzaakt snel te kunnen uittrappen is eigenlijk structureel opschalen naar 1700 ic-bedden nodig, zei minister De Jonge. En dat kan niet snel, benadrukt voorzitter V&VN IC Rowan Marijnissen.
Er moeten namelijk eerst meer ic-verpleegkundigen worden opgeleid en dat duurt anderhalf jaar, zegt Marijnissen. ‘In april zaten we, met dank aan collega’s van andere afdelingen die ondersteunende taken uitvoerden, kort op 1.650 bedden. Maar er is een grens aan wat zij ons uit handen kunnen nemen. Meer én zwaardere patiënten dan gebruikelijk verplegen trek je een tijdje op adrenaline. Maar het is een illusie dat je het maandenlang op deze manier kan volhouden.’
Psychische belasting
Van de ic-verpleegkundigen die reageerden op de peiling had 85% de afgelopen weken soms tot vaak 3 patiënten onder hun hoede en 36% soms 4. De psychische belasting is volgens 68% door de coronacrisis groter dan normaal: ze hebben meer last van klachten zoals vermoeidheid, stress en gevoelens van machteloosheid en onzekerheid.
‘Betrek verpleegkundigen’
Volgens een ruime meerderheid van de ic-verpleegkundigen zijn zij de afgelopen weken niet betrokken bij gesprekken over bedbezetting en personele inzet. Minister De Jonge beloofde dit voor gesprekken over het opschalen van de ic-zorg wel te gaan doen. Marijnissen wil hem aan die belofte houden. ‘Verpleegkundigen weten wat wel werkt en wat juist niet. Niks over ons zonder ons.’