Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IC-verpleegkundigen: ‘1700 ic-bedden op korte termijn niet realistisch, erken onze grens’

Structureel opschalen naar 1700 ic-bedden, wat volgens minister De Jonge vanwege covid-19 nodig is, kan volgens ic-verpleegkundigen pas als meer ic-verpleegkundigen zijn opgeleid. Net als Chief Nursing Officer Bianca Buurman wijzen zij de op grenzen aan de zorg.
Foto ANP Remko de Waal

Dat blijkt uit een peiling van V&VN onder ruim 1100 ic-verpleegkundigen.

‘Grens aan hoeveel patiënten tegelijk verplegen’

Ruim driekwart zegt dat ze voor een periode langer dan 3 maanden maximaal 2 patiënten tegelijk kunnen verplegen, als ze daarbij maximaal ondersteund worden. Het huidige aantal ic-bedden zou dan structureel van de huidige 1150 naar 1350 verhoogd kunnen worden.

Drie patiënten tijdelijk tegelijk verplegen kan volgens de helft maar dan voor maximaal een maand, zeggen zij.

‘Eerst meer ic-verpleegkundigen opleiden’

Maar om ‘vuurtjes’ die het coronavirus veroorzaakt snel te kunnen uittrappen is eigenlijk structureel opschalen naar 1700 ic-bedden nodig, zei minister De Jonge. En dat kan niet snel, benadrukt voorzitter V&VN IC Rowan Marijnissen.

Er moeten namelijk eerst meer ic-verpleegkundigen worden opgeleid en dat duurt anderhalf jaar, zegt Marijnissen. ‘In april zaten we, met dank aan collega’s van andere afdelingen die ondersteunende taken uitvoerden, kort op 1.650 bedden. Maar er is een grens aan wat zij ons uit handen kunnen nemen. Meer én zwaardere patiënten dan gebruikelijk verplegen trek je een tijdje op adrenaline. Maar het is een illusie dat je het maandenlang op deze manier kan volhouden.’

Chief Nursing Officer Bianca Buurman wees minister De Jonge er al op dat er te weinig verpleegkundigen zijn om coronazorg en reguliere zorg volledig naast elkaar te geven. Meer over het advies van Buurman aan de minister lees je in dit artikel.

Psychische belasting

Van de ic-verpleegkundigen die reageerden op de peiling had 85% de afgelopen weken soms tot vaak 3 patiënten onder hun hoede en 36% soms 4. De psychische belasting is volgens 68% door de coronacrisis groter dan normaal: ze hebben meer last van klachten zoals vermoeidheid, stress en gevoelens van machteloosheid en onzekerheid.

‘Betrek verpleegkundigen’

Volgens een ruime meerderheid van de ic-verpleegkundigen zijn zij de afgelopen weken niet betrokken bij gesprekken over bedbezetting en personele inzet. Minister De Jonge beloofde dit voor gesprekken over het opschalen van de ic-zorg wel te gaan doen. Marijnissen wil hem aan die belofte houden. ‘Verpleegkundigen weten wat wel werkt en wat juist niet. Niks over ons zonder ons.’

Hoe is het eigenlijk om opgeleid te worden als ic-verpleegkundige in deze tijd? Debbie is ic-verpleegkundige i.o. en vertelt aan Nursing hoe zij zich staande houdt als covid-19 op de afdeling verschijnt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.