Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ICN: ‘Sleutelrol verpleegkundigen bij verbeteren moeder & kindzorg’

Kindersterfte en sterfte van zwangeren en kraamvrouwen is wereldwijd significant gedaald in de afgelopen 20 jaar. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan verpleegkundigen, zo stelt de International Council of Nurses op de Dag van de verpleging op 12 mei j.l.
ICN: 'Sleutelrol verpleegkundigen bij verbeteren moeder & kindzorg'
Foto: International Council of Nurses

Ter gelegenheid van de Dag van de verpleging besteedt de ICN aandacht aan de drie milleniumdoelen op het gebied van gezondheidszorg, namelijk: kindersterfte, gezondheid van zwangeren en kraamvrouwen en infectieziekten (met name HIV/AIDS, malaria, tuberculose).


In veel regios’s is de kindersterfte significant teruggebracht en is de verwachting dat de sterfte onder kinderen jonger dan 5 jaar in 2015 minder zal zijn dan 40 sterfgevallen per 1000 levendgeborenen. De toestand is aanmerkelijk zorgelijker in Afrika beneden de Sahara, waar de kindersterfte dan zal uitkomen op 80 tot 150 sterfgevallen per 1000 levendgeborenen.
De moedersterfte tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling is sinds 1990 met 50 procent afgenomen, van ruim 540.000 naar ruim 280.000 duizend. De verschillen zijn echter nog steeds groot: in Chaad heeft een vrouw een kans van 1 op 15 om te overlijden tijdens de zwangerschap of de bevalling, in een ontwikkeld land is dit risico 1 op 3200.


Het aantal nieuwe HIV-infecties per jaar is sinds 1990 met 23% afgenomen tot 2,7 miljoen, waarvan 390.00 kinderen. De HIV-epidemie is het hevigst in Zuid Afrika. De gehele regio beneden de Sahara is goed voor 70 procent van de nieuwe infecties per jaar. De verspreiding van anti-retrovirale middelen is in deze regio nog verre van optimaal: meer dan 50 procent van de mensen die deze middelen zouden moeten krijgen, krijgen ze niet.

 

Ook de incidentie en behandeling van malaria en tuberculose blijven een groot punt van zorg. Bovendien, zo merkt de ICN op, heeft de aandacht voor de ziekten die in de millenniumdoelen worden genoemd, ervoor gezorgd dat er juist minder aandacht is voor de bestrijding van een aantal andere aandoeningen, zoals tropische ziekten en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes.

 

Voor meer informatie zie de International Nurses Day kit van de ICN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.