Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ICN update over Influenza A (H1N1)

De International Council of Nurses (ICN) heeft na het ingaan van alarmfase 6 (pandemie) enkele feiten over de Mexicaanse griep op een rij gezet.
nieuwe_influenza_mexicaanse_griep_ICN

Foto: ANP Science Photo Library

Fase 6 heeft te maken met de mate van geografische spreiding en niet met de ernst van de ziekte.

De WHO beoordeelt de ernst van de situatie als ‘matig’. Dit oordeel is gebaseerd op onderzoeksgegevens en ook op input van landen over de impact van de pandemie op hun gezondheidszorg en hun sociaal en economisch functioneren.

 

De situatie is nu als volgt.

1. De meeste mensen herstellen van een infectie zonder medische zorg of een ziekenhuisopname.

2. Influenza A (H1N1) komt over het algemeen in dezelfde mate voor als een normale griep. Hier en daar echter zijn meer mensen ziek geworden.

3. In de meeste landen kunnen ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen goed voldoen aan de zorgvraag, in een enkel geval is dat wat moeilijker geweest.

 

Wat kun je doen om jezelf en anderen tegen de Mexicaanse griep te beschermen?

De overdracht op anderen van het nieuwe influenza A (H1N1) virus lijkt op dezelfde manier plaats te vinden als bij de ‘normale’ griep, via druppeltjes die bij het spreken, niezen of hoesten afgescheiden worden. Je kunt infectie voorkomen door nauw contact te vermijden met mensen die griepachtige symptomen hebben en door de volgende maatregelen te nemen:

  • raak mond en neus niet aan;
  • was je handen regelmatig goed met water en zeep of reinig ze met alcoholhoudende vloeistof (vooral als je mond en neus aangeraakt hebt of oppervlakken die misschien besmet kunnen zijn;
  • vermijd nauw contact met mensen die ziek zouden kunnen zijn;
  • begeef je zo min mogelijk in ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn;
  • zorg voor een goede luchtverversing in je woning door de ramen open te zetten;
  • leef gezond: voldoende slaap, goede voeding en voldoende beweging.

 

Moet ik een masker dragen?

Als je niet ziek bent hoef je geen masker te dragen. Als je iemand met griep verzorgt, kun je tijdens het contact met die persoon een masker dragen. Meteen na het verzorgen gooi je het weg en was je je handen grondig. Als je ziek bent en moet reizen of met anderen in contact komen moet je mond en neus bedekken.

 

Zie voor meer informatie www.icn.ch en www.who.int

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.