Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘IC’s moeten beter samenwerken’

Afdelingen voor intensive care (IC) moeten sneller patiënten uitwisselen om zo betere zorg te kunnen leveren.
'IC's moeten beter samenwerken'

De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) heeft dat zaterdag gesteld na een uitzending van NOVA.

Meer kennis
Tijdens de NOVA-uitzending bleek dat vooral kleinere ziekenhuizen hun patiënten op de intensive care te lang vasthouden, terwijl ze eigenlijk naar een IC van een groter ziekenhuis zouden moeten worden overgebracht. In grotere ziekenhuizen is betere apparatuur, meer kennis en meer gespecialiseerd personeel aanwezig, zodat de patiënt meer kans heeft om te overleven.

IC-arts
In 2005 bleek al dat de zorg op IC-afdelingen van veel ziekenhuizen voor verbetering vatbaar was. In 2006 werd als richtlijn voor IC’s vastgelegd dat een patiënt in een klein ziekenhuis, na drie dagen op een IC, moest worden overgebracht naar een IC van een groter ziekenhuis met betere behandelingsmogelijkheden. Ook moet er tijdens kantooruren op elke IC-afdeling een intensivist aanwezig zijn. Uit de uitzending van NOVA bleek dat lang niet alle ziekenhuizen over een IC-arts beschikken op hun afdeling voor intensieve zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.