Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ieder ziekenhuis heeft ander mrsa-beleid

Ziekenhuizen gaan heel verschillend om met de richtlijnen voor patiënten die van een varkensbedrijf komen.

Dat bleek tijdens een bijeenkomst van de Limburgse Landbouw- en Tuinbouwbond (LLTB) over nt-MRSA bij varkens. Voor varkenshouders geldt een speciaal beleid in ziekenhuizen, omdat het risco groot is dat varkenshouders dragers zijn van de ziekenhuisbacterie MRSA. Uit onderzoek blijkt dat varkenshouders 760 keer meer kans hebben om MRSA te hebben dan de gemiddelde Nederlander.

Werkgroep infectiepreventie
De Stichting Werkgroep Infectieziekten Preventie (WIP) geeft ziekenhuizen een richtlijn over hoe ze het beste om kunnen gaan met varkenshouders die behandeld moeten worden. Toch blijkt uit een steekproef van Stigas dat de werkwijzen heel divers zijn. ‘Terwijl je bij het ene ziekenhuis als varkenshouder alleen gescreend hoeft te worden als je opgenomen wordt, screent een ander ziekenhuis niet alleen de varkens- of kalverhouder zelf, maar ook andere bewoners van het varkens- of kalverbedrijf voor zowel een poliklinische behandeling als een ziekenhuisopname’, constateert Ton Joosten, preventie adviseur van Stigas.

Bewuste keuze
Anja Haenen van het RIVM is betrokken bij het MRSA-onderzoek. Ze schrikt niet van de verschillende aanpak van ziekenhuizen. ‘WIP heeft een richtlijn opgesteld, het is geen wetgeving. Ziekenhuizen kunnen zelf afwegen en bepalen hoe in hun situatie het beste gehandeld kan worden. Sommige ziekenhuizen besluiten dus om mensen wel te screenen en in isolatie te houden tot is vastgesteld dat ze MRSA-vrij zijn, anderen besluiten niet te testen. Dit is geen onwetendheid, maar een bewuste keuze. Een ziekenhuis dat niet screent is niet automatisch slechter.’

Agrarisch Dagblad

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.