Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie belt verpleegkundigen over gebruik meldcode

Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen de komende weken een telefoontje krijgen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De inspectie checkt voor het eerst per telefoon of en hoe zorgverleners de meldcode gebruiken.
1-bellen-272x272.jpg

De IGZ wil weten of zorgverleners genoeg doen om mishandeling en huiselijk geweld bij patiënten te herkennen, te bespreken en aan te pakken.

In november en december 2016 belt de inspectie daarom steekproefsgewijs met ziekenhuizen en thuiszorginstellingen. Ook verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen een telefoontje verwachten. Ouderenmishandeling valt namelijk ook onder de meldcode.

Meldcode huiselijk geweld en mishandeling is verplicht
Verpleegkundigen, verzorgenden en andere professionals in de zorg zijn sinds 2013 wettelijk verplicht om de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te gebruiken. Lees meer >>

Vragen

‘We bellen per organisatie een manager, verpleegkundige of een verzorgende’, vertelt een persvoorlichter van IGZ. Deze persoon krijgt de vraag of de organisatie een meldcode heeft, wat erin staat en of het zorgpersoneel hier scholing over krijgt. ‘Daarnaast gaan we na wanneer deze functionaris voor het laatst een signaal heeft opgevangen over huiselijk geweld of kindermishandeling. En we vragen wanneer deze onderwerpen in het teamoverleg aan de orde zijn geweest’, aldus de persvoorlichter.

Anoniem

De verpleegkundige, verzorgende of manager blijft anoniem in het onderzoek. ‘Wij maken de naam van die persoon niet openbaar, alleen de functiegroep’, verzekert de persvoorlichter. ‘Dit geldt ook voor de terugkoppeling naar de instelling.’

Je kunt de inspectie herkennen aan het nummer 088 – 120 50 00.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.