Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ controleert extra op mondzorg bij ouderen

De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) gaat vanaf nu tijdens inspectiebezoeken extra aandacht besteden aan mondzorg in de ouderenzorg.
IGZ controleert extra op mondzorg bij ouderen

De reden hiervoor is dat de IGZ signalen ontvangt dat de kwaliteit van de mondzorg in de ouderenzorg onvoldoende is. Mondzorg is een belangrijk onderdeel van de zorg voor ouderen. Een slechte mondgezondheid kan ernstige gevolgen hebben, zoals ondervoeding, ontstekingen, pijn en smaakstoornissen. Een goede mondgezondheid bevordert de kwaliteit van leven.

Richtlijn mondzorg

Verpleeghuizen en verzorgingshuizen zijn voor een deel van hun bewoners verantwoordelijk voor het leveren van mondzorg. Dat geldt voor bewoners met een CIZ- indicatie voor verblijf en behandeling. Om zorgverleners handvatten te geven voor het leveren van mondzorg, is in 2007 de richtlijn ‘Mondzorg voor zorgafhankelijke cliënten in verpleeghuizen’ opgesteld. Deze richtlijn beschrijft waaraan kwalitatief goede mondzorg moet voldoen. De Inspectie baseert zich tijdens de controles op deze richtlijn.

Lees hier de weblog van Conny: ‘Eigenlijk is de mondzorg die wij geven minimaal.’

Van elk bezoek stelt de inspectie zoals gebruikelijk een rapport op. Daarin wordt naast de overige onderwerpen die zijn getoetst tijdens het bezoek, ook apart aandacht besteed aan mondzorg. De inspectie publiceert deze instellingsrapporten op haar website. De resultaten van alle bezoeken worden gebundeld en gepresenteerd in een samenvattend rapport over mondzorg in de ouderenzorg. Dat rapport verschijnt naar verwachting in de eerste helft van 2014.

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.