Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Meld problemen met injectienaalden’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) roept zorgverleners op om eventuele problemen met injectienaalden te melden bij de IGZ. Dat geldt voor alle naalden, dus niet alleen van het merk Terumo.
IGZ: ‘Meld problemen met injectienaalden’

Eerder deze week bleek dat veelgebruikte injectienaalden van het merk Terumo onveilig zijn. Loslatende deeltjes van de lijm waarmee de naalden vastzitten kunnen in het bloed van patiënten terechtkomen. Dat bleek uit onderzoek van het televisieprogramma Dossier EenVandaag. De naalden worden in veel Nederlandse ziekenhuizen gebruikt. De problemen zouden zich bij 1 op de 5 naalden voordoen.

Onderzoek naar de injectienaalden

Momenteel wordt onderzoek gedaan naar injectienaalden van Terumo om te bepalen of er problemen zijn, in welke mate en of deze mogelijke een risico opleveren voor de gezondheid. Om een goed beeld te krijgen van de kwaliteit van injectienaalden, vindt de IGZ het belangrijk om alle mogelijke problemen gemeld te krijgen, ook met naalden van andere merken. Daartoe heeft de IGZ voor zorgverleners een apart meldpunt ingericht.

Vloeibare lijm

De naalden van Terumo zijn onder andere meegeleverd in de verpakking van het BMR- en het hepatitis B-vaccin uit het Rijksvaccinatieprogramma en in de verpakking van de anti-D immunoglobuline die toegediend wordt in het kader van de Prenatale Screening op Infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie (PSIE). De epoxylijm waarmee het metaal van de naald aan het plastic vast zit, hardt niet altijd goed uit. Daardoor zit er soms vloeibare lijm in de naalden; fragmenten van de lijm kunnen leiden tot verstopping.

Het meldpunt van de IGZ is te bereiken via meldpunt@igz.nl, of telefoon 088-1205000.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.