Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Niet-operatieve pijnmeting loopt achter’

De pijnmeting bij patiënten die geen operatieve ingreep hebben ondergaan, loopt tien jaar achter op de pijnmeting bij operatieve pijn. Er moet een inhaalslag worden gemaakt. Dat stelt IGZ in het rapport Het resultaat telt dat deze week uitkwam.
aan_bed_AM_20160830_3080.png
Niet-operatieve pijn heeft vaak geen duidelijk beginpunt en is vaker chronisch van aard. - Foto: Arno Massee

Screenen op pijn na een operatie is al jaren een standaardonderdeel van de verpleegkundige zorg in het ziekenhuis, maar pijnmetingen bij patiënten die geen operatie hebben ondergaan zitten nog niet op hetzelfde niveau. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt het tijd voor een inhaalslag, meldt zij in het rapport Het resultaat telt ziekenhuizen 2015

Moeilijker te meten

Dat het pijnbeleid bij niet-operatieve pijn achterloopt heeft volgens IGZ verschillende oorzaken. Zo heeft deze pijn vaak geen duidelijk beginpunt, is hij vaker chronisch en is er geen specifiek specialisme verantwoordelijk voor het pijnbeleid. Desondanks lieten 91 van de 94 ziekenhuizen weten een pijnservice te hebben die ook gebruikt worden voor niet-operatieve pijn. Maar het hebben van een protocol en een pijnservice alleen is niet voldoende, licht een woordvoerder van IGZ toe. ‘Belangrijker nog is dat het protocol ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd, dat wil zeggen dat de pijnscore gemeten wordt, en de juiste medicatie wordt toegediend en vervolgcontroles worden gedaan.’

Vorig jaar kwam de vernieuwde richtlijn Pijn bij kanker uit. Lees hier wat er veranderd is.

Naast pijnmetingen richt het IGZ-rapport zich op delier, ondervoeding en wondzorg als verpleegkundige aspecten van de ziekenhuiszorg.

Delier

In 2015 werd gemiddeld op 91 procent van de ziekenhuisafdelingen het risico op delier bepaald bij patiënten van 70 of ouder. Dit percentage is hoog genoeg, vindt IGZ. Wel waarschuwt de Inspectie dat sommige ziekenhuizen het niet in het EPD opnemen als een jongere patiënt een hoger risico heeft op delier. Dit zou wel vastgelegd moeten worden, vindt de Inspectie.

Ondervoeding

In 2015 zijn veel ziekenhuizen de eiwitopname bij ondervoede volwassenen continu gaan meten, terwijl dat in 2014 nog vaak steekproefsgewijs gebeurde. Daardoor is het aantal patiënten waarvan bekend is of ze ondervoed zijn, sterk gestegen: van ongeveer 32.000 in 2014 naar ongeveer 50.000 in 2015. Het percentage ondervoede volwassenen dat op de vierde opnamedag genoeg eiwitten binnenkreeg, daalde een klein beetje van 51,3 procent in 2014 naar 49,4% in 2015.

Wondzorg

Van de 94 ziekenhuizen beschikken er 88 over een wondexpertisecentrum. De meeste ziekenhuizen schakelen het wondexpertisecentrum in bij diabetische voetwonden. IGZ weet hiermee genoeg over het bestaan van wondexpertisecentra, en schrapt de indicator Wondexpertisecentrum.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.