Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: screening op decubitus en delier verbeterd

De screening op en behandeling van ondervoeding en delier bij kwetsbare ouderen in het ziekenhuis zijn in 2011 verbeterd. Ook het actieve preventie- en behandelbeleid van decubitus werpt zijn vruchten af, want doorligwonden worden zeldzamer.
IGZ: screening op decubitus en delier verbeterd

Dat blijkt uit het rapport ‘Het resultaat telt ziekenhuizen 2011’ dat gisteren is gepresenteerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In dit jaarlijks terugkerende rapport staan de resultaten van de kwaliteitsindicatoren voor de ziekenhuizen. De indicatoren laten zien dat de zorg in de ziekenhuizen in 2011 is verbeterd.

Kwetsbare ouderen
De Inspectie waarschuwt wel dat veilige zorg voor kwetsbare ouderen de komende jaren een belangrijk aandachtspunt blijft. Een gecoördineerde aanpak van de zorg voor ouderen is van belang. Hoewel de individuele indicatoren een verbetering laten zien, valt op dat veel ziekenhuizen op dit moment aandacht hebben voor niet meer dan één of twee thema’s die van invloed zijn op de kwaliteit van de zorg voor ouderen. Aandacht voor alle thema’s is echter nodig om ervoor te zorgen dat de zorg voor de kwetsbare oudere ook daadwerkelijk veiliger worden.

Nieuwe kwaliteitsindicatoren
De inspectie heeft samen met de wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten gekeken aan welke thema’s de komende jaren aandacht moet worden besteed om de zorg voor de kwetsbare oudere veiliger te maken. De inspectie zal de komende periode samen met de wetenschappelijke verenigingen hiervoor specifieke kwaliteitsindicatoren ontwikkelen, zodat deze thema’s in onderlinge samenhang kunnen worden bekeken.

De kwaliteitsindicatoren ziekenhuizen (basisset ziekenhuizen) worden onder regie van de inspectie gemaakt door de Orde van Medisch specialisten, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

IGZ
Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.