Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘somatische screening in ggz verankeren’

De Inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ) vindt somatische screening en leefstijlbegeleiding een noodzakelijk onderdeel van verantwoorde zorg voor psychiatrische patiënten. Dat staat in het rapport’ Staat van de gezondheidszorg 2012 - Preventie in de curatieve en langdurige zorg’. Voor 2014 moeten alle ggz-instellingen dit hebben verankerd in hun organisatie.
Saat van de gezondheidszorg - Leefstijl foto: Lex van Lieshout ANP

Psychiatrische patiënten zijn over het algemeen minder gezond dan de rest van de bevolking van ons land. Dat komt onder meer door een ongezondere leefstijl en langdurig medicatiegebruik. Somatische complicaties, zoals het metabool syndroom, komen dan ook vaker voor bij deze groep.

 

Rol voor verpleegkundige

Om somatische complicaties voor te zijn, zijn screening en begeleiding niet alleen wenselijk, maar ook noodzakelijk, aldus de IGZ. Zij stelt ook dat verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten hierin een grote rol hebben te vervullen.

 

Zes bouwstenen

De inspectie ontwikkelde een set van zes bouwstenen als kader voor de ggz-instellingen om de somatische screening en leefstijlbegeleiding structureel te verankeren in de organisatie. De bouwstenen hebben betrekking op beleid, somatische screening, voorlichting, leefstijlbegeleiding, het dossier en scholing. De inspectie verwacht dat alle ggz-instellingen de zes bouwstenen voor 2014 volledig hebben geïmplementeerd.

 

Meer lezen

TvZ besteedt in haar nieuwste nummer (6/2012) uitgebreid aandacht aan de ggz en meer in het bijzonder aan somatische screening en leefstijlbegeleiding. Ook het leefstijlbegeleidingsproject Preventie in de Zorg van de IGZ, waaruit de zes bouwstenen zijn voortgekomen, komt aan de orde.

 

TvZ nr 6/2012 verschijnt half december

 

Bron: www.igz.nl

Auteur: redactie TvZ / Harriët Teijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.