Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: steeds minder vrijheidsbeperkende maatregelen

Instellingen in de ouderenzorg zijn druk bezig met het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen. Verpleegkundigen en andere zorgverleners zijn actief op zoek naar alternatieven voor vrijheidsbeperking, waardoor het toepassen ervan vermindert. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
IGZ: steeds minder vrijheidsbeperkende maatregelen

Uit het onderzoek blijkt dat het terugdringen van vrijheidsbeperkingen leeft in instellingen. In vergelijking met eerder onderzoek in 2008 stellen medewerkers zichzelf vaker de vraag of er een alternatief is voor vrijheidsbeperking. ‘Cliënten en vertegenwoordigers spreken op een open wijze over het onderwerp vrijheidsbeperking met de verpleegkundigen en verzorgenden. Door een positieve verandering in de cultuur worden cliënten meer betrokken bij het zoeken naar alternatieven voor vrijheidsbeperking’, schrijven de onderzoekers in het rapport.

Vrijheidsbeperking verminderen
Een andere conclusie uit het rapport is dat concrete doelstellingen voor het terugdringen van vrijheidsbeperkingen bij de meeste zorgaanbieders nog ontbreken. Wel werd geconstateerd dat zorgaanbieders bij de uitvoering van de zorg zorgvuldig handelen en dat in de bezochte instellingen de intentie aanwezig is om vrijheidsbeperking te verminderen.

Onrustbanden
Ook wat betreft het verminderen van het gebruik van onrustbanden is er vooruitgang geboekt. In 2008 stuurde de Inspectie naar aanleiding van een groot aantal ernstige calamiteiten met onrustbanden de circulaire Preventie van calamiteiten bij het gebruik van onrustbanden, bedoeld om te waarschuwen voor de risico’s en het veld op te roepen passende maatregelen te nemen. Uit het onderzoek blijkt dat deze oproep in veel instellingen bijdroeg aan bijstelling van het kwaliteitsbeleid.

Landelijke registratie vrijheidsbeperking
De inspectie kan nog geen landelijk beeld geven omdat de aangeleverde informatie niet altijd vergelijkbaar was. Dit komt omdat de grootte van de locaties onderling te veel verschilde en ze verschillende definities voor vrijheidsbeperking gebruiken. Daarom moet er in 2011 een registratiesysteem worden ontwikkeld dat duidelijk in beeld kan brengen of vrijheidsbeperking inderdaad afneemt. Ook vraagt de inspectie de zorgaanbieders een preventiebeleid vast te stellen en als raad van bestuur een besluit te nemen over het al dan niet toepassen van vrijheidsbeperking in de instelling.

Onderzoek in verpleeg- en verzorgingshuizen
De IGZ onderzocht of zorgaanbieders daadwerkelijk bezig zijn met het verantwoord terugdringen van vrijheidsbeperking. In totaal heeft de inspectie 49 verpleeg- en verzorgingshuizen en 51 instellingen voor gehandicaptenzorg bezocht. Daarnaast zijn 414 zorgaanbieders in beide sectoren bevraagd met een vragenlijst.

Lees meer nieuws en artikelen over vrijheidsbeperking in het dossier.

Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)
Door: redactie Nursing

Twitter
Op de hoogte blijven? Volg Nursing.nl op Twitter!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.