Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: twee thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft twee thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht geplaatst: Vivium Thuiszorg regio Blaricum Eemnes Laren in Laren en IdeaalZorg in Utrecht.
IGZ: twee thuiszorgorganisaties onder verscherpt toezicht

De inspectie constateerde structurele tekortkomingen in de kwaliteit van de zorg en risico op schade voor cliënten. Bij Vivium Thuiszorg zijn er problemen met medicatieveiligheid en IdeaalZorg is een nieuwe organisatie met onvoldoende kennis van thuiszorg.

Vivium Thuiszorg Laren
Vivium Thuiszorg regio Blaricum Eemnes Laren (BEL) is onderdeel van de Vivium Zorggroep en biedt gespecialiseerde thuiszorg. In 2010 bezocht de Inspectie Vivium Thuiszorg BEL in het kader van het brede onderzoek naar de medicatieveiligheid in de langdurige zorg en de zorg thuis. Tijdens dat bezoek constateerde de Inspectie dat de medicatieveiligheid bij Vivium onvoldoende op orde was. Zo bleek bij de medicatieopdracht dat vooruitlopend op een schriftelijke opdracht van de arts, de dosering al werd aangepast. Het medicatieoverzicht was handgeschreven, met grote kans op fouten. Bij het toedienen werd medicatie niet per tijdstip en geneesmiddel afgetekend. De inspectie gaf de organisatie de opdracht om een plan van aanpak voor verbetering op te stellen.  
 
Bij een vervolgbezoek bleken de risico’s nog steeds hoog. Vivium moest daarom het plan van aanpak aanscherpen. In april 2011 bracht de Inspectie een tweede vervolgbezoek. Ook toen bleek de situatie nog niet op orde. Omdat Vivium er niet in is geslaagd de noodzakelijke verbeteringen voor elkaar te krijgen, heeft de inspectie nu verscherpt toezicht ingesteld. Dit geldt voor een periode van vier maanden.  
 
IdeaalZorg Utrecht
IdeaalZorg is een thuiszorgorganisatie in Utrecht en verleent zorg als onderaannemer van IntermediCare Thuiszorg/Progeria Zorggroep. De organisatie fungeert ook als schoonmaakbedrijf. IdeaalZorg beschikt echter over onvoldoende kennis van thuiszorg en voldoet niet aan een aantal wettelijke eisen. Ook ontbreken randvoorwaarden die belangrijk zijn voor het bieden van verantwoorde zorg. Er waren bijvoorbeeld geen protocollen voor medicatie en voor de uitvoering van risicovolle en voorbehouden handelingen. Bovendien was er geen opleidingsplan voor medewerkers en waren er geen bekwaamheidstoetsen voor voorbehouden handelingen. Verder heeft IdeaalZorg geen klachtencommissie en geen klachtenregeling, wat verplicht is volgens de Wet klachtrecht cliënten zorgsector. Daarnaast was de medezeggenschap niet geregeld.
De inspectie constateert dat IdeaalZorg geen verantwoorde zorg levert en dat er kans bestaat op schade voor cliënten. Daarom stelt de inspectie IdeaalZorg onder verscherpt toezicht, voor een periode van drie maanden.
 
Maatregelen

De Inspectie volgt beide thuiszorgorganisaties nauwlettend tot de noodzakelijke verbeteringen gerealiseerd zijn. Mocht dit niet lukken, dan zal de inspectie bestuursrechtelijke maatregelen nemen.

IGZ

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.