Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: voldoende voorraad medicijn cytarabine

Er is voorlopig voldoende voorraad van het medicijn cytarabine om alle patiënten met leukemie te behandelen. De meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) afgelopen vrijdag op de website.
IGZ: voldoende voorraad medicijn cytarabine

Samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) voerde de inspectie overleg met diverse fabrikanten over voorraden en productie door andere leveranciers. Dit overleg heeft er toe geleid dat er nieuwe voorraden beschikbaar komen om het tekort op te vangen. 

Controle
Ook heeft de inspectie contact met de ziekenhuisapotheek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam die de verdeling van de voorraden over de behandelcentra in Nederland coördineert. De IGZ meldt dat zij de situatie in de gaten houden, zodat voorkomen wordt dat er alsnog tekorten optreden.

Slecht verkrijgbaar
Vorige week waarschuwde ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam voor een dreigend tekort aan het medicijn cytarabine. Hunfeld vertelde dat het middel door onduidelijke oorzaak sinds januari slecht te verkrijgen is via de medicijnfabrikanten die het leveren.

Leukemie
Cytarabine wordt gebruikt bij bepaalde vormen van leukemie, bijvoorbeeld acute myeloide leukemie en acute lymfatische leukemie, en bij sommige vormen van non-Hodgkin lymfoom. Voor de behandeling van acute leukemie is cytarabine onmisbaar.

IGZ
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.