Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ziekenhuis onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum onder verscherpt toezicht. Dat heeft de inspectie dinsdag bekend gemaakt. Het ziekenhuis werd onderzocht naar aanleiding van klachten over de afdeling cardiologie. Het verscherpt toezicht is ingesteld voor een periode van maximaal zes maanden.
IGZ: ziekenhuis onder verscherpt toezicht

Op de website schrijft de inspectie dat zij ‘onvoldoende vertrouwen heeft in de kwaliteit en resultaten van de bestuurlijke maatregelen die tot nu toe door de Raad van Bestuur zijn genomen om de patiëntveiligheid te verbeteren’.

Disfunctioneren
Aanleiding voor de ondertoezichtstelling is een visitatierapport van de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC). Zij constateerde in 2009 al dat er een zeer moeizame samenwerking was tussen de vakgroep cardiologie enerzijds en de bestuurder, overige medisch specialisten en medewerkers in het ziekenhuis anderzijds. Ook constateerde de visitatiecommissie onacceptabele werkafspraken waardoor de acute zorg onvoldoende kon worden gewaarborgd. De cardiologiemaatschap van De Sionsberg zou hier niet afdoende op gereageerd hebben. Na een hervisitatie besloot de NVVC melding te maken bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg over een mogelijk disfunctionerende maatschap cardiologie. De inspectie bracht vervolgens op 25 mei zelf een bezoek aan De Sionsberg. Het ziekenhuis staat nu onder verscherpt toezicht, wat inhoudt dat de inspectie regelmatig gesprekken heeft met de bestuurder en onaangekondigd op bezoek komt.

Veilge zorg
Ziekenhuisbestuurder Christian Krappel zegt tegen Zorgvisie.nl dat hij onvoldoende op de hoogte was van de problemen die de inspectie signaleerde. Hij wist wel van de communicatieproblemen tussen de cardiologen en andere specialisten. Hij zegt een traject te hebben ingezet om de situatie te verbeteren. De zorg was volgens hem veilig. Dat is niet wat de inspectie zegt: ‘Er is sprake van een moeizame verhouding tussen de cardiologen onderling en er waren problemen met overdracht en samenwerking.’

Toezicht
Het verscherpt toezicht geldt voor een periode van zes maanden. Als gedurende het proces aanleiding bestaat de periode van verscherpt toezicht te heroverwegen zal dat tijdig worden aangekondigd. Er zijn vooralsnog geen directe gevolgen voor patiënten, zo laat de inspectie weten.

IGZ, Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.