Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ik ben jarenlang werkzaam in de nachtzorg. Nu wil de stichting na reorganisatie dat wij ook overdag werken. Kan dat zomaar?

‘Als er sprake van zeer ingrijpende gevolgen in een grote zorginstelling, spreken we over een reorganisatie. Hiervoor zal een sociaal plan moeten worden afgesloten. Dit wordt door de bonden en werkgever onderhandeld. Er worden hierin onder andere afspraken gemaakt over herplaatsing, en wie er boventallig is.

 

Convenant

Wanneer dit een kleine instelling  betreft, gaat het niet om een reorganisatie, maar een beleidswijziging. Dit betekent dat er geen sociaal plan komt, maar dat er wel een convenant gemaakt wordt. Dit doet de ondernemersraad.

 

Ledenraad

Bij de onderhandelingen tussen de werkgever en bonden over het sociale plan, kunnen de werknemers zelf ook input leveren. Als de bonden een principeakkoord hebben bereikt leggen ze dit voor aan de medewerkers door middel van een ledenraadpleging. Wordt het principeakkoord daar niet gefiatteerd dan zal er opnieuw moeten worden onderhandeld.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.